ZA GODINU DANA STIŽU PRVI STANOVNICI Državni zatvor gradi se punom parom!

0
657

Građevinske mašine punom parom rade na gradilištu državnog zatvora u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, vrijednog više od 26 miliona eura, a radovi bi trebali biti završeni do 22. jula 2016. godine, kada će u ove prostore biti smješteni prvi zatvorenici.

Deset objekata

Ekipa “Dnevnog avaza” obišla je jučer teren na kojem se gradi najveći državni zatvor, u kojem će biti smješteno 300 zatvorenika i 50 pritvorenika. Već su izidani bokovi zidova, radnici užurbano ulijevaju beton, tu su i tri krana… Na ulazu nas je dočekao šef gradilišta Strahilo Subašić, koji nam je otkrio da se trenutno radi na četiri objekta.

Nakon ponovljenog tendera za gradnju državnog zatvora 22. jula 2014. godine započeti su prvi radovi na ovom objektu.

– Nažalost, moram priznati da imamo malo kašnjenja u odnosu na predviđeni rok završetka radova, ali ovih dana upravo smo završili i predali program završetka radova i program sustizanja kašnjenja. Na gradilištu je predviđeno da se uradi ukupno deset objekata, a bilo je planirano da se oni urade u tri faze. Napravili smo reprogram koji predviđa da od ponedjeljka, 29. juna, krenemo u paralelnu gradnju svih predviđenih deset objekata kako bismo sustigli kašnjenje – rekao je ekipi “Dnevnog avaza” Subašić.

Sa Subašićem smo razgovarali i o odnosima s lokalnim stanovništvom.

Specijalne firme

– Do sada su stanovnici Vojkovića imali primjedbe jedino na blato koje građevinski kamioni i ostale mašine donose u njihovo naselje. Ali, taj problem uspješno smo riješili postavljanjem mini praonica na oba pristupna puta. Osim toga nismo imali problema sa stanovništvom, trudimo se da imamo korektnu saradnju – kazao nam je Subašić.

Dodao je da se objekt gradi po najvišim evropskim standardima.

– Detaljnije o mjerama sigurnosti ne mogu govoriti, samo mogu reći da je zatvor planiran po najboljim sigurnosnim standardima u Evropi i svijetu. Postoje 3. i 4. nivo sigurnosti, ali za to su zadužene specijalizirane kompanije koje će raditi komplet sigurnosni sistem. Predviđeno je da zatvor bude ograđen jednim zidom i s još dvije ograde. Također, projektom je predviđena gradnja i heliodroma, ali sada u ovoj fazi ne možemo sa sigurnošću reći da će se on i sagraditi – naveo je Subašić.

Podijeljena mišljenja mještana

Stanovnici kuća koje se nalaze u neposrednoj blizini gradilišta, pod uvjetom anonimnosti kažu da nisu pretjerano radosni što im u komšiluku niče zatvor. Jedna od mještanki kazala nam je da bi više voljela da su na tom mjestu sagradili sportske terene. Stariji gospodin koji se naknadno uključio u razgovor naglasio je da njemu smeta što će živjeti pored državnog zatvora u kojem će biti smješteni najgori kriminalci te da se neće osjećati ugodno.

Radi i „Hidrogradnja“

Subašić je rekao da želi istaći problem koji su imali s kompanijom „Hidrogradnja“ kao jednim od podizvođača na ovom gradilištu.

– Sami znate da je ta kompanija u problemima, ali uspjeli smo uprkos pritisku sačuvati ugovor s „Hidrogradnjom“, koja je nastavila svoj angažman na ovom gradilištu – naglasio je Subašić.

300 zatvorenika i 50 pritvorenika kapacitet zatvora
Predviđeni rok za završetak radova 22. juli 2016. godine
26,5 miliona eura ukupna investicija

Autor: E. HALIMIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here