Vještak potvrdio: Bebe u Mostaru je ubila bakterija

0
218

Tužiteljstvo HNŽ-a zaprimilo je nalaz vještaka u kojem se navodi da je uzrok smrti svih beba koje su prošlo ljeto preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru bakterija klebsiella pneumonija, doznaje Dnevni list od izvora bliskih Tužiteljstvu HNŽ-a.

Zaraženih beba sveukupno je bilo osam, a četiri su preminule – dječaci iz Mostara 16. i 21. kolovoza, dječak iz Drvara 10. rujna, djevojčica iz Stoca 23. kolovoza. Iz bolnice su na konferenciji za tisak tvrdili da su bebe uz bakteriju imale i „druge teške dijagnoze”, no nalaz vještaka, kako piše Dnevni list potvrđuje da je bebe ubila upravo bakterija.

Čeka se nalaz

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Milan Ristić u utorak je u telefonskom razgovoru s novinarom DL kazao da se nalaz vještaka očekuje ubrzo, a na pismeni upit od srijede o saznanjima da je nalaz ipak stigao i da potvrđuje da je uzrok smrti beba bakterija jučer i prekjučer nije odgovorio. Prije mjesec dana Ristić je naveo da se čeka upravo nalaz vještaka, na temelju kojega će se odlučiti o daljnim potezima Tužiteljstva.

Krili infekciju

Podsjetimo, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru duže od mjesec dana je demantirala da ima infekciju u bolnici, a u javnost je izlazila s informacijom da je sve sterilno, u isto vrijeme održavajući interne sastanke o infekciji klebsielle.

Međutim, pismeni dokazi nalaze dvaju dječaka kod kojih je klebsiella pneumonija nađena u krvi bilo je presudno da županijski ministar zdravstva pozove federalne inspektore u bolnicu.

Između ostalog, oni su ustanovili da su sve prijave o zaraženim bebama Zavodu za javno zdravstvo HNŽ poslane isti dan – 27. rujna.

 

DL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here