U povodu najnovije inicijative Hrvatske stranke prava (HSP) da pod jedan 'kišobran' okupi stranke političke desnice, kao i najnovijih analiza koje kazuju kako bi ova politička stranka mogla osvojiti značajan broj mandata u Hrvatskom saboru, kao i mogućih koalicija na 'desnom krilu', razgovarali smo s predsjednikom HSP Danijelom Srbom.

 

Izišli ste s inicijativom o okupljanju stranaka hrvatske političke desnice oko HSP kao stožerne stranke desnog centra. Možete li biti malo konkretniji?

Hrvatska stranka prava je prema svom autoritetu i organiziranosti, pa i svim relevantnim istraživanjima, stranka političke desnice koja jedina ima kapaciteta okupiti hrvatsku desnicu i ponuditi novi put. Istina, postoje i neke druge stranke političke desnice, no, one su isključivo regionalne, te ne pretendiraju voditi nacionalnu politiku. Mi smo jedina stranka političke desnice koja djeluje nacionalno. To je istina koju najčešće zamagljuje baš HDZ, koji se od izbora do izbora bavi temeljnim nacionalnim pitanjima. Mi se cijelo vrijeme zauzimamo za kršćanske korijene i temeljne hrvatske interese. Naš narod je preko 90 posto katolički, narod koji voli svoju tradiciju i kulturu, te nema nitko pravo uzimati mu ono što je najsvetije.

I HDZ za sebe voli kazati kako je stranka desnice?

Istina je da će to reći, ali to ne odgovara njihovim djelima. Pa ako su i u najmanjoj mjeri desno, zašto su izdali hrvatske generale na čelu s generalom Antom Gotovinom? Desnica treba imati negdje oko 30-tak mandata u Saboru, a evo znamo koliko ih je danas, jedva četvoro. Oni Domovinski rati i nacionalnu povijest koriste samo u predizborne i manipulativne potrebe izbornih kampanja te izbornog marketinga. Nije narod dobio amneziju pa da se ne sjeća Sanaderovih govora na rivi u Splitu i obećanja koje je dao dok je torbario po inozemstvu.

Koji su vaši prijedlozi kako bi okupili desnicu pod jedan 'kišobran'?

Prije nekoliko dana sam pozvao sve stranke i udruge desne političke orijentacije da zajednički sjednemo i dogovorimo prijeizborni i poslijeizborni program. Ostvarili smo prve kontakte i to ćemo nastaviti. Već vidimo kako postoji veliki interes za ujedinjenom desnicom. Mi preuzimamo odgovornost za stanje na 'desnom krilu', ali isto tako pozivamo i druge da zajednički vratimo dostojanstvo hrvatskom narodu. Zašto izlaziti sa puno lista i tako rasuti glasove, što je zapravo 'voda na mlin' hrvatskim ljevičarima.

Jeste li spremni biti vođa 'nove hrvatske desnice'?

Apsolutno sam spreman za rad na ovim idejama, za što imam apsolutnu potporu u svojoj stranci, i uvjeren sam u uspjeh. Na svima nama je da motiviramo ostale koji pretendiraju i zagovaraju ovaj put Hrvatske da odredimo dinamiku. I sami hrvatski birači moraju reći svoj sud i ne trebaju stalno kažnjavati desnicu što je nejedinstvena, nego kazniti one koji je razbijaju. Uvijek su stranke desnice znale što hoće, to znaju i danas. No, drugi nas se boje pa svim silama žele ušutkati nas. Još jednom pozivam sve domoljubne stranke i udruge da se ujedinimo. U Hrvatima 'gori isti plamen' hrvatskih domoljubnih i katoličkih vrednota i svjetlo koje se ne smije ugasiti. Ne smijemo dopustiti da se to svijetlo hrvatske nade utrne i da nastane 'crvena ili plava tama'.

Osim na potporu desnih stranaka i udruga, računate li i na potporu specifičnih društvenih skupina?

Apsolutno očekujemo potporu i tih kategorija društva kao što su umirovljenici, studenti, domaćice i osobe bez posla. Koliko smo ozbiljno prišli izgradnji programa za poboljšanje uvjeta života odlučili smo da sve te kategorije ljudi kooptiramo u naš Izborni stožer. Tako će pored istaknutih dužnosnika stranke i stručnjaka za izborne komunikacije i marketing biti i predstavnici umirovljenika, studenata, domaćica i nezaposlenih, držeći da će nam najbolje oni ukazati na probleme društva. Tako ćemo svoj politički angažman testirati na terenu i dobiti povratnu informaciju o tome što najviše tišti hrvatskog čovjeka.

Koliko mandata očekujete na ovim izborima?

HSP je po dosadašnjim istraživanjima i našem radu na terenu dobiva zastupnike u osam izbornih jedinica, odnosno u svim osim u Istarskoj i Varaždinskoj izbornoj jedinici. Nadam se kako će ujedinjena desnica udvostručiti te rezultate. S time bi bitno promijenili sliku u Hrvatskom saboru, a i nova Vlada nebi mogla biti sastavljena bez stranaka desnog bloka, kojeg predvodi HSP.

Razgovarao: Ivica Granić/PortalOko.hr

 

 

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.