U  proteklom ratu bilo je zločina nad Srbima i Hrvatima i to ne samo kada je riječ o BiH već i o drugim državama, te u tom smislu BiH, čiji su Srbi konstitutivni narod, treba da radi na deklaraciji ili sličnom dokumentu koji će jasno osuditi sve zločine bez obzira na broj, etničku ili vjersku pripadnost žrtava - smatra lider SDA Sulejman Tihić.

On je istaknuo da je deklaracija o Srebrenici koja je usvojena u Skupštini Srbije važan korak u procesu suočavanja sa istinom o genocidu u Srebrenici i ratu u BiH.

"Veoma je važno da je Skupština Srbije ovom deklaracijom najoštrije osudila zločine i priznala presudu Međunarodnog suda pravde. Takođe je izjavljeno saučešće žrtvama i izvinjenje zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija", rekao je Tihić za Srnu.

Prema njegovim riječima, u ovoj deklaraciji izraženo je opredjeljenje za procesuiranje svih odgovornih i uhićenje ratnih zločinaca.

Predsjednik SDA izrazio je nadu da će deklaracija Skupštine Srbije pozitivno utjecati na "promjenu svijesti ne samo u Srbiji i na javnost vlast i javnost u Republici Srpskoj".

Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović smatra da deklaracija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici "potvrđuje da su genocid počinile vlasti Republike Srpske (rs), a ne pojedinci".

On je izjavio "da su vlasti Srbije uputile izvinjenje žrtvama zbog onoga što su vlasti RS učinile jula 95".

Skupština Srbije usvojila je noćas Deklaraciju o Srebrenici kojom najoštrije osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, i traži i od ostalih država na prostoru bivše Jugoslavije da na isti način osude zločine nad Srbima.

 

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.