Usvojen “Lex Agrokor” u Hrvatskom saboru

0
155

Hrvatski sabor nastavio je danas sjednicu na kojoj je razmatran zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, ili o takozvanom “Lex Agrokoru”. S 83 glasa “za”, dva suzdržana i 46 “protiv” zakon je usvojen.
Zakon propisuje da će se trgovačko društvo smatrati društvom od sistemskog značaja ako zapošljava više od 5.000 radnika i ima obaveze veće od 7,5 milijardi kuna (nešto više od milijardu eura). Svim društvima koja udovolje tim kriterijima, a nađu se u ekonomskim teškoćama, omogućit će se jednak pravni okvir za postupanje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić nakon glasanja je kazala kako je “stvorena sigurnosna mreža za ekonomiju Hrvatske i mislim da je to iznimno važna odluka”.

“Način na koji su zastupnici raspravljali je politikantski. Mi smo jučer cijeli dan pratili raspravu i stup ovog zakona je to da povjerenik može uzeti najam kako bi isplatio dobavljače. Tu najstariju tražbinu današnji amandman dodatno pojašnjava”, dodala je.

Ivan Vrdoljak je u ime Kluba HNS-HSU prije sjednice kazao kako oni neće glasati za ovaj zakon.

“Ovaj zakon stvara mogućnost prilično velikog grabeža same kompanije”, kazao je Vrdoljak.

Ranije je objavljeno kako je zagrebačka firma Ovum na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad Konzumom zbog prezaduženosti, odnosno duga od 9,5 miliona kuna (1,27 miliona eura).

Ovum, dobavljač mlijeka i jaja navodi kako od Konzuma potražuje 9.575.159,67 kuna, kao i zakonsku zateznu kamatu od dana dospijeća pojedinih iznosa, a sve zasnovano na Ugovoru o kupoprodaji i dijelu koji se odnosi na isporučenu, a neplaćenu robu.

“Kod dužnika postoji stečajni razlog zato što je nastupila okolnost iz članka 5. stavka 2 u vezi s člankom 7. Stečajnog zakona – prezaduženost”, stoji u prijedlogu za pokretanje stečaja.

Ovaj prijedlog podnesen je 31. marta, a istog dana Agrokorove kompanije, uključujući i Konzum, završile su u blokadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here