ULAZIMO U DUBOKU KRIZU: Zastupnici iz RS-a odbili sudjelovati na sjednici Parlamenta BiH

0
320

Ne radi se o blokadi rada institucija BiH, već da se institucije vrate u svoj ustavni okvir i da Predsjedništvo BiH razmatra eventualnu reviziju presude i ta institucija mora donijeti tu odluku, poručio je Bosić

SARAJEVO – Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je planirana za petak, treba biti odgođena zbog ustavne krize vezano za najave revizije presude BiH protiv Srbije, poručio je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg ovog doma.
On je ovo zatražio na sjednici Kolegija Zastupničkog doma jasno tražeći da se sjednica prolongira dok ne bude donesena službena odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije. Međutim, takva odluka nije donesena, pa su predstavnici stranaka iz RS-a kazali kako će doći u zgradu državnog Parlamenta, ali da neće prisustvovati sjednici.
– Moj zahtjev bio je da se odgodi današnja sjednica dok se ne stvore uvjeti, kada sve institucije počnu funkcionirati u skladu s ustavnim nadležnostima, kazao je Bosić.
Nema suglasnosti
Dakle, smatra kako ne postoje demokratski uvjeti za održavanje sjednice, obrazlažući da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio na kršenje Ustava zbog odluke da se o toj reviziji presude po tužbi raspravlja na neformalnim sastancima. Ivanić je ponovio da bez sastanka članova Predsjedništva BiH ne može biti revizije presude BiH protiv Republike Srbije, te je dodao da o tom pitanju nema suglasnosti među članovima Predsjedništva BiH, ali i kako bi podnošenje revizije bilo suprotno Ustavu BiH.
– Upozoreni smo da se događa oduzimanje ustavnih ingerencija Predsjedništva BiH te u takvim uvjetima ne postoji mogućnost za održavanje normalne sjednice Zastupničkog doma. Ne radi se o blokadi rada institucija BiH, već da se institucije vrate u svoj ustavni okvir i da Predsjedništvo BiH razmatra eventualnu reviziju presude i ta institucija mora donijeti tu odluku, poručio je Bosić.
Aleksandra Pandurević, zastupnica SDS u Zastupničkom domu PS BiH, kaže kako se priča o reviziji presude “može okačiti mačku o rep”. Problem vidi u ponašanju pojedinaca te poručuju kako Bakir Izetbegović nije Predsjedništvo BiH.
– Mi ne želimo krizu, ne da nećete imati 100.000 novih radnih mjesta, nego ćete imati 200.000 otpuštenih. Mi ćemo danas doći u Parlament BiH, ali nećemo prisustvovati sjednici, naglasila je Pandurević.
Ustav i poslovnik
Staša Košarac, član Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH, kazao je kako je jedino logično da se traži odlaganje aktivnosti u narednih sedam do deset dana.
– Mi imamo jedinstven stav, jer ne želimo da se traga za rješenjima koja će vrijeđati druga dva naroda. Upoznali smo javnost kako će se sve stranke u RS ponašati na argumentiran način. Važno je što je Bosić razumio i shvatio poruku institucija RS kada je u pitanju revizija tužbe. Izetbegović ima agresivan stav jer ojačava politički pritisak i traži podršku u nevladinim organizacijama, umjesto u dijalogu sa ostalim članovima Predsjedništva BiH, kazao je Košarac.
Šefik Džaferović, predsjedavajući Zastupničkog doma PS BiH kazao je da je kolegij donio odluku da će najavljena sjednica sutra biti održana.
– Ova sjednica će biti održana i u skladu je sa Ustavom. Bio je zahtjev za odgađanje, ali nije prihvaćen. Pozivamo sve zastupnike i dužnosnike u BiH da poštuju Ustav i poslovnik o radu PS BiH. Ako se budemo održavali Ustava, sjednica neće biti dovedena u pitanje. Ne može se tvrditi da Predsjedništvo BiH djeluje neustavno i svako tko tako govori, neka odustane. Ukoliko dođe do revizije, pozivam sve da poštuju Ustav, zakon i poslovnik, kazao je Džaferović.

 
Piše: Dragan Bradvica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here