UDBA KAO SUDBA : Prodavnica tajni komunističkog terora

0
667

Bivši politički emigrant BOŽE VUKUŠIĆ, autor više knjiga i publikacija o tajnom ratu Udbe protiv hrvatskih iseljenika, prvi put se prije petnaestak dana sreo s predratnim šefom SDB-a u BiH SREDOJEM NOVIĆEM; nakon što je Nović tužio novinare „SB“ za klevetu, Vukušić je pristao pred sudom u Banjoj Luci svjedočiti o zločinima nekadašnje jugoslavenske tajne službe, koji su jedino u BiH još uvijek tabu tema

Bivši hrvatski politički emigrant Bože Vukušić, koji je kao službenik Sabora Republike Hrvatske od 1992. bio član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava komunističkog sustava, prvi se put prije petnaestak dana sreo s predratnim šefom tadašnje Službe državne bezbjednosti BiH Sredojem Novićem. Vukušić i Nović našli su se u istoj sudnici Osnovnog suda u Banjoj Luci, prvi kao svjedok Slobodne Bosne, a drugi u svojstvu tužitelja, smrtno uvrijeđenog zbog „klevetničkog pisanja“ našeg lista. Nekadašnji podsekretar SDB-a BiH Sredoje Nović podnio je u martu prošle godine protiv Slobodne Bosne tužbu za klevetu i zatražio novčano obeštećenje u iznosu od 8.000 KM. Nović nas je tužio jer smo se u tekstu, objavljenom mjesec i pol dana ranije, zapitali da li je on mogao (ili morao) znati za političku likvidaciju Ante Đapića, posljednjeg s dugačkog popisa hrvatskih emigranata porijeklom iz Livna, koji je mučki ubijen 1989. u svom stanu u Nirnbergu.

OPERATIVNA OBRADA EKSTREMISTE ĐAPIĆA

„Pokojni Ante Đapić je od strane SDB-a vođen kao politički ekstremista i tako je bio zaveden u Operativnom glasniku tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove. Operativnu obradu nad Đapićem zaveo je još 1977. godine Centar državne bezbjednosti u Livnu, i to je bio najveći stupanj praćenja neke osobe. Kao operativni radnik za
Antu Đapića je prvo bio zadužen Jure Mamić, a nakon toga, sve do ubojstva, Anđelko Hrgić (aktualni pomoćnik direktora SIPA-e za Kriminalističko-istražni odjel, op.a.)“, kazao je na početku svjedočenja Bože Vukušić, objašnjavajući kako je kao član Komisije Hrvatskog sabora istraživao politički motivirana ubojstva svih Hrvata, bez obzira gdje su rođeni, živjeli i stradali.

Otkrio je i da se Komisiji za utvrđivanje žrtava prijeratne jugoslavenske tajne službe obratila i obitelj Ante Đapića, nakon čega su počeli prikupljati podatke o okolnostima njegove pogibije.

„Poznato mi je da se u Njemačkoj vodi policijska istraga o ubojstvu Đapića, jer sam na te okolnosti i sam svjedočio“, napomenuo je Bože Vukušić, potvrđujući pisanje „SB“ o istrazi njemačke policije, koja je ponovno aktualizirana početkom 2014. On je dodao i da je koncem februara ove godine, kao svjedok-ekspert njemačkog tužiteljstva, saslušan pred Višim zemaljskim sudom u Munchenu, na suđenju bivšem načelniku Odjela za emigraciju SDB-a Hrvatske Josipu Perkoviću i njegovom šefu Zdravku Mustaču, optuženima za smrt hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Upitan da objasni kako su se unutar tadašnje Službe državne bezbjednosti donosile odluke o likvidacijama „neprijatelja Jugoslavije“, svjedok Vukušić je precizno pojasnio odnose između republičkih i Savezne uprave, odnosno, metodologiju rada i procedure. „U slučaju likvidacija u inozemstvu, prijedlog je mogao doći iz regionalnog centra i išao je prema republičkoj upravi SDB-a. U slučaju da je tamo prihvaćen, podsekretar zadužen za SDB je o tome obavještavao republičkog ministra unutarnjih poslova, a njegova je dužnost, opet, bila tražiti odobrenje od republičkog savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Ako bi se ta suglasnost zatražila, prijedlog je išao prema Drugoj saveznoj upravi (zaduženoj za političku emigraciju, op.a.) i saveznom podsekretaru za državnu bezbjednost. Oni bi, ukoliko su bili suglasni, s tim upoznavali saveznog ministra unutarnjih poslova i savezni Savjet za zaštitu ustavnog poretka“, detaljno je svjedočio Vukušić.

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 25. lipnja)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here