U BiH nameti sve veći, i obitelj i država žive od kredita

0
293

S obzirom na to da su se vlasti u BiH u Pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) obvezale na usvajanje izmjena i dopuna Zakona o trošarinama, tijekom 2017. godine građani BiH mogu očekivati povećanje trošarina za naftne derivate za 0,15 KM po litru te uvođenje trošarina i cestarina za biogorivo i biotečnosti.

Početkom nove kalendarske godine doći će i do povećanja cijena cigareta, a očekuje se i rast cijena kave, šećera i alkoholnih pića.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kazala je u razgovoru za Klix.ba kako u BiH svake jeseni, zajedno s poskupljenjem cijena električne energije u zimskom računanju vremena, dolazi i do poskupljenja energenata i prehrambenih artikala.

“Nova poskupljenja bit će udar na ionako mali budžet potrošača. To je iz godine u godinu sve gore, tako da nije ni čudno što se nalazimo na posljednjim ili pretposljednjim mjestima ako govorimo o životu građana”, rekla je Marić.

Kako kaže, takozvane ekonomske analitičare koji misle kako se samo povećanjem cijena trošarina trebaju povećati budžeti institucija nije uopće željela komentirati.

“To je jednokratna priča ako usporedimo sve ostale parametre vezane za ova poskupljenja. Sve manji broj ljudi živi u BiH, a sve su veći nameti. Ne znam da li ćemo i kako tu razliku stići. Postavlja se pitanje i što će nova poskupljenja donijeti umirovljenima i ljudima koji imaju najniži osobni dohodak. O tome nitko ne razmišlja, čak ni sindikati”, kazala je Marić.

Ističe da je sada aktualna priča o povećanju najniže plaće, koja čak ni povećana ne može osigurati primateljima kupovinu osnovnih životnih potrepština i plaćanje režija tijekom jednoga mjeseca.

“Svjedoci smo da vikendom imamo za 50 ili 60 feninga navodna pojeftinjenja kave, a onda već sljedeće sedmice dolazi do poskupljenja. To je zavaravanje. Znamo da je pola kilograma kave već sada 6 KM, a kilogram je 12 KM. To je poskupljenje u odnosu na prethodni period. Zanimljivo je i da sada imamo pakiranja kave od 375 grama, što znači da mi smanjujemo gramažu, ali to ne utječe na količinu novca koji mjesečno izdvojimo za određeni proizvod”, rekla je ona.

Podsjeća i da je šećer u BiH već dostigao cijenu od 1,50 KM te da je u našoj zemlji jedino zaustavljen rast cijena brašna, ali da je upitna i njegova kvaliteta. Dodaje da će se, povećaju li se cijene energenata poput goriva, povećati i cijene svih ostalih proizvoda u BiH.

Marić smo pitali i kako komentira nesrazmjer između prosječne plaće i potrošačke košarice u našoj zemlji. Ona je odgovorila da je prosječna potrošačka košarica lista želja četveročlane obitelji u BiH.

“Tu potrošačku košaricu, koja je oko 1.800 KM, mogu si osigurati samo zaposlenici u Vladi i visoki vrh politike. Jedan radnik koji je proveo 40 godina u nekoj firmi da bi danas imao penziju od 270 KM ili 320 KM ne može pričati ni o kakvoj potrošačkoj košarici”, ističe Marić.

Zaključila je kako ekonomska tranzicija nikada nije zaživjela u BiH s obzirom na to da je evidentno kako u našoj državi nema stranih investicija, a ni otvaranja novih radnih mjesta.

“Mi imamo samo politička zapošljavanja u institucijama, ali ona ne doprinose dodatnim vrijednostima. Svi mi koji ostajemo živjeti u BiH za godinu ili dvije dana doživjet ćemo ogroman ekonomski krah. U ovoj zemlji i obitelj, a i država, žive od kredita”, rekla je Marić.

Predsjednik Udruženja “Klub potrošača srednje Bosne” Nevzudin Vihrić rekao nam je kako u BiH cijene svakodnevno rastu, što nikako nije dobro za potrošače.

“Ne znamo uopće tko se može alarmirati da to zaustavi, jer je slobodno formiranje cijena. U 2017. godini, ako cijene energenata budu ovako rasle, sve u BiH mora poskupjeti. Tu neće ostati pošteđen nijedan artikal, jer su svi vezani za energente”, kazao je Vihrić.

On smatra da u BiH postoji nekontroliran priljev novca, s obzirom na to da je evidentan nesrazmjer između potrošačke korpe i primanja građana BiH, piše Klix.ba.

“Nemoguće je da netko ima plaću 300 KM, dok nam za korpu treba 1.800 KM. Pitanje je odakle dolazi novac u BiH. Nemoguće je da se na taj način može preživjeti. Vjerojatno je riječ o novcu koji obiteljima dolazi izvana i sa crnoga tržišta”, zaključio je Vihrić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here