STRATEGIJA ŠVRAKE: Zašto je glavni tužilac RS Mahmut Švraka jedini bio suzdržan prilikom izbora predsjednika Suda BiH?

0
706

Suzdržan ili ne, upravo je Mahmut Švraka presudio da Debevec danas bude imenovan, budući da bi u slučaju da je i on glasao protiv, rezultat bio izjednačen.

Iako su članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća danas dozvolili novinarima da uživo prate sjednicu na kojoj se raspravljalo o izboru novog predsjednika Suda BiH, javnost je ipak isključena kada je na red došlo glasanje.

Tako su novinari na kraju zasjedanja obaviješteni da je za izbor sudije Ranka Debevca glasalo šest članova, a naknadno se saznalo i koji; predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, njegova zamjenica Ružica Jukić, te Željka Radović, Violanda Šubarić, Miljana Buha i Jadranka Ivanović.

Dodajmo tome da je Ružica Jukić, inače sutkinja Općinskog suda u Tuzli, jedina članica VSTV-a iz Federacije BiH koja je glasala za Ranka Debevca.

Protiv su bili Goran Nezirović, Alma Džaferović, Slavo Lakić, Zijad Kadrić i Ilijas Midžić, dok je Mahmut Švraka ostao suzdržan.

No, suzdržan ili ne, upravo je Švraka presudio da Debevec danas bude imenovan, budući da bi u slučaju da je i on glasao protiv, rezultat bio izjednačen.

Tada bi odlučivanje o izboru predsjednika Suda BiH bilo prolongirano za mjesec dana, kada je zakazana naredna sjednica VSTV-a, što je scenarij koji su članovi iz Republike Srpske i Ružica Jukić htjeli po svaku cijenu izbjeći.

I mada bi se o razlozima koji su Mahmuta Švraku, u ratu zatočenika srpskih logora u Krajini, opredijelili da, jedini od svih članova VSTV-a bude suzdržan prilikom donošenja tako važne odluke, dalo nagađati, već se uveliko spekulira da je izborom kandidata iz reda ostalih na funkciju predsjednika Suda BiH, otvorena mogućnost da na mjesto glavnog državnog tužitelja bude imenovan Bošnjak.

U tom se smislu spominje da je i Mahmut Švraka, sadašnji glavni republički tužilac Republike Srpske, jedan od zainteresiranih kandidata.

Podsjetimo, također, da je suspendirani šef Tužiteljstva BiH Goran Salihović prošle sedmice tražio izuzeće predsjednika prvostepene Disciplinske komisije VSTV-a Mahmuta Švrake iz postupka koji se vodi protiv njega, navodeći kako se ime tužitelja Švrake spominje u jednoj istrazi koja se vodi u Tužiteljstvu BiH.

Salihovićev je zahtjev predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, očekivano, ekspresno odbio, ali javnost ni do danas nije saznala zašto Tužiteljstvo BiH istražuje Mahmuta Švraku.

Slobodna Bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here