SERVIS ZA PRANJE NOVCA U PRITVORU: Da li je “šef servisa” sljedeći?

0
463

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor Slobodanu Pavloviću, vlasniku “Pavlović banke”, kao i za troje njegovih saradnika.

Tužilaštvo ih sumnjiči da su učestvovali u pranju novca u iznosu od 1,5 miliona KM. Taj novac, prema navodima Tužilaštva, Pavlović i ostali oprali su u ime i za račun Milorada Dodika.

To, praktično, znači da su Pavlović&co bili Dodikov “servis za pranje para”.

Iz navedenog je jasno da je protiv Dodika zvanično otvorena istraga, ali i da bi se on, u najgorem slučaju po njega, u narednih mjesec dana mogao naći u pritvoru Tužilaštva BiH ili biti pozvan na saslušanje povodom ovih optužbi, što je po lidera SNSD-a manje loš rasplet događaja. Jer je nelogično da “servis za pranje” bude u pritvoru, a “Šef servisa” na slobodi, bez ikakvih posljedica.

Jedna od navedenih opcija, gotovo je izvjesno, morala bi da se desi, što Dodika dovodi u vrlo vrlo lošu situaciju. Posebno zbog činjenice da je Tužilaštvo saopštilo da ima “Zaštićenog svjedoka”, koji tvrdi da je bilo pranja novca, ali i zbog mogućnosti da neko od pritvorenih progovori o svemu i optuži lidera SNSD-a.

Dodik, ukoliko želi da čist izađe iz ovog slučaja, mora dokazati odakle mu 1,5 miliona KM koje je donio u “Pavlović banku” 16.05.2007. godine, potom konvertirao u eure (750.000 evra) i prebacio u Komercijalnu banku u Srbiji. Tim novcem platio je svoju vilu na Dedinju u Beogradu.

Tužilaštvo tvrdi da ne postoji pokriće za Dodikovih 1,5 miliona KM, kao i da je porijeklo tog novca Pavlović, sa svojim suradnicima, pokušao prikriti/oprati fiktivnim kreditom. Tužilaštvo mora dokazati da je Dodik novac stekao činjenjem nekog krivičnog djela.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here