JP Mo Parking, koji je 1. rujna 2008. godine utemeljen odlukom Gradskog vijeća Grada Mostara, konačno se pokreće s mrtve točke i počinje s radom i to punom parom, što svjedoči ubrzano postavljanje parkirališnih satova, uređenje parkirališnih mjesta i postavljanje potrebne signalizacije na području cijeloga grada.

 

Cijela priča oko uređenja parkirališnih mjesta i početka naplate mogla bi biti realizirana do kraja ovoga ljeta, kazao je prometni inspektor u Gradskoj upravi Grada Mostara Draženko Vrljić koji vodi projekt postavljanja parkirališnih satova, navodeći kako je već sada postavljeno 48 parkirališnih satova, od planiranih 70, što bi trebalo zadovoljiti potrebe grada.

Rade se tri zone parkirališnih mjesta. Crvena zona je najskuplja, a za sat vremena parkiranja treba izdvojiti 1.50 maraka, dok je u žutoj zoni za pola marke jeftinije. Plava zona po pravilniku je najjeftinija pa se u istoj parkiranje plati svega 0.50 maraka po satu. Najskuplje parkirališne zone definiraju sadržaji koji se nude uz njih. Tako su Ulica maršala Tita, Zagrebačka, Stjepana Radića i Splitska već stekle status crvene parkirališne zone.

Prema predviđenoj dinamici rada, završetak svih radova koji će omogućiti početak naplate parkiranja očekuje se ovoga ljeta.

Direktor JP Mo Parking Mladen Knezović ističe kako će prvih mjesec dana naplata izostati jer želi da građani dobro upoznaju novi sustav kojim će, kako vjeruje, u konačnici biti zadovoljni.

- Nama je u cilju imati moderan sustav i ništa nećemo prepustiti slučaju, pa se kontrola rada vrši redovito. Nije dovoljno samo postaviti parkirališne satove, već proširiti određena parkirališna mjesta prema europskim standardima, te uvesti mogućnost SMS plaćanja, kao u svim modernim gradovima, tako da ljudi koji plaćaju parkiranje budu zadovoljni uslugom, kazao je Knezović s čvrstim stavom da neće biti naplate dok sve ne bude spremno za to.

U svakoj ulici, kako je naglasio, bit će označeno mjesto za invalide koje se neće naplaćivati, kao i u svim svjetskim gradovima, a cijene parkirališnih mjesta koje je formirao Nadzorni odbor, a usvojila Skupština poduzeća, kako kaže, najniže su u BiH, što pokazuje da je ovo poduzeće i socijalno osviješteno.

Međutim, on vjeruje da će Mo Parking biti rentabilan i ostvarivati značajne prihode, tako da ne bude na teret gradskog proračuna, već na ponos grada i građana Mostara.

- Uličnih parkirališnih mjesta za sada je. odlukom Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, 1400, rekao je Knezović, ali vjeruje da će ih biti i više, kako bi se zadovoljile potrebe svih građana. ali i ogromne frekvencije prometa koja se u jeku turističke sezone bilježi u znatno većem broju no inače.

Uz sve to, kako ističe Knezović, nastojat će se riješiti i problemi parkirališnih mjesta za stanare koji godinama imaju problem s parkiranjem, kao i za zaposlenike određenih tvrtki uz uvođenje parkirališnih karata s povlasticama.

 

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.