Ranko Debevec tijesnom većinom izabran za predsjednika Suda BiH!

0
310

MOSTAR – Neformalna i neprincipijelna personalna unija tri stranačka lidera – Milorad Dodik, Dragan Čović i Fahrudin Radončić – uspjela je u naumu da spriječi izbor Bošnjaka za predsjednika Suda BiH, pa je tako najbrojniji narod u BiH ostao bez i jedne rukovodne pozicije u četiri najvažnije pravosudne institucije države (ministar pravde, predsjednik VSTV, predsjednik Suda BiH i predsjednik Tužiteljstva BiH).

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće /VSTV/ BiH izabralo je suca Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH. Za ovaj prijedlog glasalo je šest članova Vijeća, pet je bilo protiv, a jedan uzdržan, pri čemu ni jedan član VSTV-a iz reda bošnjačkog naroda nije glasao za Debevca.

Podvijeće Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH predložilo je suca Ranka Debevca za predsjednika Suda BiH. Sudac Suda BiH Ranko Debevec predložen je Vijeću VSTV-a kao prvorangirani kandidat, a za njega su glasala tri člana Podvijeća VSTV-a, jedan je bio protiv, a jedan uzdržan.

Prijedlog da se za predsjednika Suda BiH izabere Ranko Debevec obrazložio je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, koji je rekao je Debevec po rezultatima prvi na listi, rukovodeći se prije svega rang listom na kojoj je Debevec prvorangirani u namjeri da ispoštujemo pravilo da biramo najboljeg kandidata. On je bio tužitelj Tužiteljstva od 2008. s velikim radnim iskustvom s najboljim ocjenama i izuzetnom prezentacijom na intervjuu – kazao je Tegeltija.

Tegeltija je govorio i o nacionalnom kriteriju kod izbora kandidata.

– Kada je riječ o državnom nivou, ne postoji zakonom i ustavom propisana obaveza o nacionalnoj zastupljenosti. Ne može u sve institucije zadovoljiti principe pariteta. Za mene je ovo obični izbor. Izbor kao i svaki drugi. Ne prihvaćam pridavanje izboru predsjednika Suda BiH neki poseban značaj. S kandidatima smo razgovarali više od 45 minuta. Moja lična impresija jeste da je gospodin Debevec imao zaista briljantnu prezentaciju uz činjenicu da ima tri ocjene u svom radu “naročito uspješan”. Čovjek radi na organiziranom kriminalu i korupciji, dakle naročito teške predmete. Duboko sam uvjeren da izborom Debevca – ne da nećemo pogriješiti – već ćemo napraviti dobar potez jer nam treba profesionalac, koji je entuzijasta i koji ima viziju – kazao je Tegeltija.

U raspravu se uključio i član VSTV-a Goran Nezirović, koji je problematizirao radni staž kandidata Debevca.

– Debevec ima ukupno 13 godina iskustva u pravosuđu, od čega šest sudskog. Naprimjer, Mira Smajlović, koja je drugorangirana, ima 22 godine sudačkog iskustva, Izo Tankić ima 27 godina iskustva, a da ne govorimo o iskustvu Branka Perića. Kolega Debevec nije obnašao nijednu upraviteljsku funkciju u pravosuđu, za razliku od ostalih kandidata.

Na osnovu čega se moglo zaključiti da on ima veće rukovodne vještine od ostalih kandidata – upitao je Nezirović. Visoki predstavnik je u svom pismu, kako je naveo Nezirović, napisao da je potrebno uzimati u obzir načelo o nacionalnoj zastupljenosti upravitelja pravosudnih institucija.

– Da li želimo uvesti novu politiku imenovanja? Kako je moguće da se mjesec ili dva unaprijed zna ko će biti kandidat za ovu funkciju? Imamo glavnog tužioca iz reda ostalih, jer je Goran Salihović i dalje glavni tužitelj iako je suspendiran. Mi ovako otvaramo prostor da za glavnog tužitelja bude izabran neko iz bošnjačkog naroda. Ovim izborom Gordana Tadić može btii sigurna da neće biti izabrana za glavnog tužitelja. To će je demotivirati u radu. Kakav će autoritet ona imati kod tužitelja? Naše primjedbe na rad Meddžide Kreso ne moraju značiti da je iz ovog procesa eliminiran bilo koji kandidat iz bošnjačkog naroda. Ja sam bio najveći kritičar i Kreso i Salihovića, pa imam puno pravo ovako govoriti – rekao je on. Dodao je da, “ako je Kreso imala utjecajj na suce Suda BiH, onda oni ni ne zaslužuju da uopće budu suci”.

Članica VSTV-a Alma Džaferović upitala je Tegeltiju kako su se utvrdile rukovodne vještine Debevca. – Svi ste dali desetku, jedino je kolega Slavo dao devet. Kako ste to ustanovili s obzirom na radni staž kandidata? – upitala je ona. Član VSTV-a Zijad Kadrić istakao je da na toj poziciji u principu ne bi trebao biti neko iz reda ostalih.

– Sva naša dosadašnja politika imenovanja bazirala se prema nacionalnog proporciji. U članu 7. pravilnika se kaže da se ta pozicija popunjava različitim konstitutivnim narodima ili iz reda ostalih. Kada bi se narušio taj nacionalni balans… Mi možemo govoriti što hoćemo i praviti se, ali to ne bi bilo dobro.

Stvorilo bi nezadovoljstvo. Ja eliminiram neke odnose s predsjednicom Suda. I mene je napadala. Znala je zaista biti nezgodna. Što se tiče ovih kandidata, svi su kompetentni i kvalitetni. Ali ne bi se trebalo dogoditi da nema Bošnjaka na važnim pozicijama. Ne bi bilo poželjno da su Bošnjaci protjerani iz pravosuđa – naveo je Kadrić.

Član VSTV-a Ilijas Midžić je nabrojao aktualne pozicije u FBiH, ustanovivši da je manjak Bošnjaka na rukovodnim funkcijama u pravosudnim institucijama, a isto je, kaže i na državnom nivou.

– Sada kad je na red došao Sud BiH, treba da se postavi pitanje zbog čega većinski narod, sa 51 posto u ovoj državi, ne može imati jednu funkciju na državnom nivou. Drage moje kolege druge nacionalnosti, operirani smo od tih stvari, ali ja vas gledam u oči, da ste vi u pitanju, da eliminiram Srbina ili Hrvata, kako bi se vi pojedinačno osjećali. Ja se osjećam uvrijeđeno i poniženo, ovo vam govorim i kao čovjek i kao pravnik – kazao je Midžić.

Član VSTV-a Slavo Lakić rekao je da je bio suzdržan kod glasanja za Debevca.

– Jako je bitno ko će doći na čelo Suda. Neko ko sada bude na čelu Suda nosit će ozbiljan proces, s ozbiljnim integritetom pred 58 sudaca, koliko ih tamo ima. Čovjek za koga smatram da je prava osoba, a tako misli 70 posto kolega iz profesije, jeste Branko Perić. Teško ćemo javnosti odgovoriti kako je moguće da neko može biti predsjednik Suda ko je bio tek tri i po godine sudac u tom sudu. Zato sam izrazio rezervu prema prijedlogu da tu funkciju obavlja Ranko Debevec- poručio je Lakić.

Članica VSTV-a Alma Džaferović rekla je da “milijun i 800.000 Bošnjaka zaslužuje da ima predstavnika u vrhu barem jedne pravosudne institucije”.

Autor: Slobodna bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here