Priča iz BiH: ​Kako je magistrica engleskog jezika i književnosti postala stjuardesa

0
625

Lejla Nizamić (26) iz Zenice odmalena voli putovanja. To je, kako kaže, nešto čemu se uvijek radovala i željno je iščekivala svaku moguću priliku da ode na put. Želja za putovanjima s godinama je sve više rasla, piše Dnevni avaz.

– Prijatelji su me uvjeravali da je posao stjuardese stvoren za mene, ali ja sam htjela prvo da završim studij. Nakon što sam završila engleski jezik i književnost u Zenici, upisala sam magistarski studij na Filozofskom fakultetu u Tuzli, smjer engleski jezik i književnost. Mjesecima sam pokušavala naći posao u svojoj struci, ali bez obzira na visok prosjek ocjena, nisam imala sreće – rekla je Nizamić.

Kaže da je tada odlučila gledati širu sliku, mogućnost zapošljenja tamo gdje se cijeni engleski jezik, a da nije u struci.

– Posao stjuardese je idealno odgovarao tom opisu. Istraživala sam o poslu, čitala dosta foruma, knjiga te odlučila pokušati. Intervju je trajao dva dana i sastojao se od nekoliko faza, koje sam uspješno završila. Dva mjeseca poslije, dobila sam taj “zlatni poziv”, kada su mi rekli da sam primljena u “Emirates” i ponudili datum dolaska u Dubai – istaknula je Nizamić.

Kaže da je život stjuardese uzbudljiv i da je svaki dan drugačiji od prethodnog.

– Rutina ne postoji i svaki dan donosi nešto novo – rekla je Nizamić.

Iako je počela letjeti prije manje od pola godine, do sada je obišla Australiju, Novi Zeland, Englesku, Ganu, Singapur, Kinu, Južnoafričku Republiku, Maroko, Njemačku i Šri Lanku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here