Pozitivne i negativne strane: Devet načina na koje djeca utječu na uspjeh roditelja

0
392

Dolazak djeteta u obitelj potpuno promijeni život roditeljima. No, dolazak djeteta ostavlja traga na brojnim životnim poljima majki i očeva i, ono što je najvažnije, nisu svi pozitivni.
RODITELJI, POSEBNO MAJKE, SUOČENI S PRISTRANOŠĆU NA RADNOM MJESTU

“Majčinstvo aktivira pretpostavke da su žene manje sposobne i manje predane svojim karijerama”, navodi se u nedavnom izvješću LeanIn.Org i McKinsey & Company. U izvješću se navodi kako su poslodavci skloni diskriminirati majke. Istraživanje je pokazalo da su majke najmanje poželjne poslodavcima, dok su kandidati za posao koji su bili očevi bili poželjniji od muškaraca koji nemaju djecu. Dok smatraju kako će se majke manje zalagati na poslu, na očeve gledaju potpuno suprotno i mišljenja su kako će se očevi upravo zbog djece više posvetiti poslu.

VIŠE ĆE ZARAĐIVATI, OSOBITO OČEVI

Profesorica Michelle J. Budig, sa Sveučilišta Massachusetts, 15 je godina provodila istraživanje u kojem je došla do rezultata da, u prosjeku, muškarci zarađuju šest posto više ako su očevi, dok se majkama snižava plaća za četiri posto po djetetu.

RODITELJI IMAJU TENDENCIJU DA BUDU PRODUKTIVNIJI

Suprotno uvriježenu mišljenju da će roditelji zbog toga što imaju više obveza biti manje produktivni na poslu, istraživanja su pokazala suprotno. Odnosno radnici koji su roditelji, mnogo su produktivniji od svojih kolega koji nemaju djecu. Rezultati su pokazali kako su najproduktivniji roditelji koji imaju dvoje djece.

RODITELJI ČESTO RAZVIJAJU VJEŠTINE I OSOBINE KOJE IH ČINE BOLJIM RADNICIMA

Stručnjaci sa Sveučilišta Clark i Centra za kreativno rukovodstvo u Greensborou proučavali su ispitanike kako bi utvrdili kako roditeljstvo utječe na radni učinak. Ispostavilo se da roditeljstvo pozitivno utječe na performanse rukovoditelja jer odgojne vještine koje primjenjuju kod kuće također su korisne i na poslu. Istraživači sugeriraju da podizanje obitelji pomaže razviti vještine kao što su pregovaranje, rješavanje sukoba, strpljenje i multitasking.

NEKI RODITELJI POSTAJU AMBICIOZNIJI

Postoji uobičajena zabluda da žene zanemare karijeru kad postanu majke. Istraživanje koje je provedeno u 118 tvrtki i na gotovo 30.000 zaposlenih, pokazalo je kako su majke zapravo 15 posto više zainteresirane za promaknuće od kolegica koje nemaju djecu. Ispostavilo se da i očevi žele unaprjeđenje nakon što stigne dijete.

PRIJATELJSTVA SE MIJENJAJU

U istraživanju koje je proveo časopis Child na oko 1000 ispitanika-roditelja, gotovo polovica njih je izjavila kako imaju manje prijatelja nego što su ih imali prije rođenja djeteta. Jedan od faktora je i vrijeme. Prije nego što su imale djecu, žene su provodile 14 sati tjedno s prijateljima, a muškarci u prosjeku 16 sati tjedno. Nakon dolaska djece, brojke su pale na pet sati s prijateljima za žene i šest sati za muškarce.

BRAK MOŽE ZAPASTI U KRIZU NAKON ROĐENJA DJETETA

U meta-analitičkom pregledu prethodnih studija, istraživači su zaključili da roditeljstvo može negativno utjecati na brak i bračno zadovoljstvo zbog sukoba koji proizlaze iz reorganizacije uloga u braku i ograničenja slobode roditelja. Studija je također pokazala da što je više djece u obitelji, to je niže bračno zadovoljstvo roditelja.

RODITELJI MOGU BITI MANJE ZDRAVI OD ONIH KOJI NEMAJU DJECU

John Dick, osnivač CivicSciencea, u anketi u kojoj je sudjelovalo više od milijun ispitanika došao je do podatka da osobe koje nisu roditelji vode zdraviji život. Više spavaju, piju manje kave, više vježbaju, manje obilaze restorane brze hrane.

DIJETE UTJEČE NA RODITELJSKU SREĆU

Stručnjakinja Sonja Lyubomirsky kaže kako mnogo ljudi mjeri uspjeh po tome koliko su sretni, a brojne studije pokazuju da djeca igraju veliku ulogu u tome. Premda se pokazalo kako novopečeni roditelji pokazaju više nezadovoljstva, ustvrdila je da roditelji općenito smatraju da njihov život ima više smisla upravo zbog djece.

Izvor: Net.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here