Povećanje cijena osnovniih životnih namirnica uzdrmalo bh. građane

0
251

S početkom 2017. godine cijene hrane, bezalkoholnih pića i duhana porasle su u cijeloj Bosni i Hercegovini i to za 1,1 posto. Osim skupljeg šećera, mesa, kave, voća, povrća, statistike pokazuju i da se za zdravstvo plaćalo više za 0,2 posto, prijevoz tri, komunikacije 1,8, rekreaciju i kulturu 0,9, obrazovanje 0,3 posto.

U bh. trgovinama primjetno je povećanje cijena posebno kada su u pitanju jaja, meso, krumpir, luk, grah.

Kako piše Dnevni avaz, Sarajka Alma Duraković požalila se kako ne pamti kada je ušla u prodavnicu da kupi nešto, a da cijena nije bila viša barem za pet ili 10 feninga, a gramaže su sve manje.

Prosječna plaća od 829 KM u FBiH ne može pratiti cijenu potrošačke korpe, a da je ona povećana, pokazuje i analiza Federalnog ministarstva trgovine, prema kojoj kavu, šećer i ulje potrošači plaćaju od 10 do 35 feninga više nego prošle godine.

Prema njihovim pokazateljima, u odnosu na prosinac 2016. godine cijene su u siječnju 2017. skočile za 1,6 posto.

Jeftinija odjeća

Primjer je grah, čija se cijena, umjesto četiri KM, koliko je koštao u prosincu, sada kreće i do šest maraka, luk je skuplji čak i do pola marke, dok je i krumpir poskupio za 10 ili 20 feninga, zavisno od mjesta do mjesta. Inače, vrlo su primjetne razlike u cijenama po bh. gradovima.

U siječnju je samo odjeća i obuća u prosjeku jeftinija za 6,3 posto u odnosu na prosinac prošle godine, te namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,1 posto.

Razlike po gradovima

Kilogram riže 3,8 u Mostaru, a 1,8 KM u Orašju

Kilogram pšeničnog brašna 1,60 u Travniku, a 0,60 KM u Tuzli

Kilogram piletine 5,30 u Livnu, a 4,10 KM u Zenici

Kilogram maslaca 20,20 u Livnu, a 17 KM u Sarajevu

Kilogram luka 1,40 u Mostaru, a 0,60 KM u Travniku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here