Paralelne strukture vlasti u Bosni i Hercegovini?

0
906

ZAGREB – Sredinom studenog 2016. u Zagrebu na sigurnosnoj konferenciji zajednički su boravili Damir Bevanda, glavni inspektor OSE i glavni ravnatelj Granične policije BiH dr.sc. Zoran Galić. Zvuči čudno ali je istinito, no valja napomenuti da o tome nisu izvijestili svoje nadređene, što se kosi s pravilima službe, a u normalnim zemljama obojica bi istog trena završili na cesti.

Što je Glavni inspektor OSE radio u Zagrebu bez znanja svojih nadređenih nitko pouzdano ne zna, kao i njegov kolega Galić, kojeg možemo nazvati genijem jer je nedavno u Banjaluci stekao titulu doktora znanosti, iako se voli predstavljati kao diplomirani pravnik sa završenim mostarskim fakultetom.

Naime, SIPA je nedavno dala zahtjev Federalnoj upravi policije da se diploma koju Galić posjeduje i s kojom je postao ravnatelj policije ZHŽ istraži. Nakon nekoliko dana „studiranja“ u restoranu Otok, sjedištu FABUS-a za Zapadnu Hercegovinu, Galić je postao prvostupnik, zaštitivši se papirom s kojim je, uz žustri javni nastup i vokabular prema političkoj vlasti, imao uzlaznu karijeru. Legenda kaže da je blizu 140 osoba iz Hercegovine 2006. za šest mjeseci položilo 27 ispita na Fakultetu za uslužni biznis u Sremskoj Kamenici – FABUS. I među njima budući doktor znanosti Galić. Čudna je činjenica da je upravo Galić jedina osoba koja je tu diplomu uspjela nostrificirati na Univerzitetu u Sarajevu a koje za to nije nadležno, već županijska ministarstva.

Nakon toga u rekordnom roku uspijeva magistrirati i doktorirati u Banjaluci. Na primjeru Galića je vidljivo da je studij upisao 2005., a diplomirao 2006., te je 2007. dobio diplomu. Dakle, možemo zaključiti da se radi o genijalcu koji je jedinstven u BiH, obzirom da je jedva završio srednju strukovnu školu. Bilo bi dobro kada bi doktor Galić održao predavanje na Harvardu ili u Japanu te da studentima objasni kako se tako munjevito završavaju škole i doktorati, a sve uz obavljanje poslova borbe protiv kriminala.

Znajući na koji način doktor Dragan Čović i njegova udbaško-kosovska struktura kadrovira ne čudi zapravo uspjeh Zorana Galića, no ako se uskoro pokaže da to nije nimalo slučajno, deblji kraj mogli bi izvući obojica.

Dugo godina se vodi istraga oko pljačke kombija Unicredit banke, a izvori bliski istrazi upravo misle da je Zoran Galić dosta toga znao o počiniteljima spektakularne pljačke ali je „zaboravio“ o tome sastaviti zabilješku.

Galićev bliski prijatelj je čuveni Josip Duspara, predsjednik udruge 1 gardijske brigade HVO-a, prema informacijama bliskim istrazi upetljan u šverc cigareta preko granice u posuškoj općini, a status ratnog invalida je stekao kad se opekao na vojnom transportetu prilikom vježbe, te zbog toga prima veliku mirovinu.

Nedavno je procurila informacija o načinu rada Damira Bevande, Glavnog inspektora OSE, pa se sada može naslutiti zašto su i Galić i Bevanda vezani jedan na drugog, vjerno izvršavajući zadaće od glavnog boss-a Čovića.

Javna je tajna da je Bevanda sklon pisanju anonimnih prijava protiv osoba iz gospodarstva ali i onih koje smetaju dr. Draganu Čoviću, te se nakon toga pokreću istraga, a nju, zamislite može jedino zaustaviti moćni Dragan Čović. Veliki broj poduzetnika iz Srednje Bosne i Hercegovine iz redova hrvatskog naroda je to osjetio na vlastitoj koži, te bi ih nakon anonimke koju je u pravilu pisao Bevanda ili netko od njegovih povjerljivih ljudi, vrlo brzo dobili poziv od operativaca OSE za sastanke. Nije poznato kakve nagrade daju poduzetnici i svi drugi koji su meta anonimnih prijava, ali se moramo nadati i sve čitniti kako bi se sve poštene ljude zaštititilo od takvih prljavih aktivnosti pripadnika tajnih službi koji bi trebali štititi ustavni poredak i prava građana, a ne činiti suprotno.

Pitanje je kad će nadležna tijela Bosne i Hercegovine smoći snage da se suprotstave Galiću, Bevandi i nedodirljivom Čoviću? Nadu daju činjenice da se završavaju istrage oko njihovih prljavih rabota, te se Hrvati nadaju da će uskoro taj korumpirani tim morati odgovarati za svoje prljave aktivnosti.

Drugo je pitanje da li OSA i SIPA mogu spriječiti njihove kriminalne radnje, iako se da naslutiti da je taj proces krenuo u dobrom smjeru.

Autor: Trpimir Landek

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here