OVAKVI LJUDI VAM NE TREBAJU U ŽIVOTU: 12 najlakših i najefikasnijih načina kako da prepoznate lažove čim otvore usta

0
475

Može biti vrlo teško da prepoznate kada vas neko laže. U tim momentima prolazi vam hiljadu misli kroz glavu. Ali kako da prepoznate da vas neko laže? Ovo su neki od znakova na koje treba da obratite pažnju.

1-Govor tijla
Ako vam je sumnjivo nešto što vam priča osoba, obratite više pažnju na pokrete, nego na riječi. Lažovi imaju naviku da drže ruke sakrivene (iza leđa ili u džepovima)

2-Disanje
Kada osobe lažu, one obično teže dišu i glas im može biti plitak, zbog promjne pulsa i protoka krvi, od čega postaju nervozni.
Teško im je da stoje kada lažu. Ako nervozno dodiruju noge ili oblizuju usne, ovo može značiti da vas osoba laže
3-Ukočenost
Lažovi su često napeti, tako da ih možete prepoznati po ukrućenosti tijla. Kada slegnu ramenima ili prekrste ruke, pokazuju osumnjičenost i neiskrenost.

4-Izbegavanje kontakta očima
Lažov će pokušati da izbjgne da vas pogleda u oči, ali čak i ako uspostavi kontakt on će buljiti u vas ili će treptati brže nego obično.

5-Mjenjanje teme
Svako se oseća neprijatno i ugroženo kada laže. Čak iako je lažov iskusan u tome i ima hladan pogled, on je u panici. Lažov će uvijk htijeti da promjni temu.

6-Neprestano dodirivanje lica rukama
Obratite pažnju na bilo kakve pokrete koji osumnjičeni ima prema svom licu. Lažovi imaju tendenciju da diraju svoju kosu, lice, vrat, češkaju nos i pokrivaju usta.

7-Prekomerno znojenje
Laganje izaziva stres, čak i kod najiskusnijih lažova. Osoba koja laže više se znoji, jer je to prirodna reakcija na stres.

8-Pretjerano defanzivni
Kada se suočite sa lažovom, on obično ima vrlo odbrambeni stav prema sebi, odbija da vam odgovori na pitanja ili vas čak optužuje da lažete. Ako odgovori na vaša pitanja frazom “zašto želiš da znaš” ili “to sad nije važno”, on sigurno koristi ovaj odbrambeni stav.

9-Ton i brzina
Kada osoba laže, njegov glas može da postane viši, a glasne žice stegnutije. On može da govori brže i monotonije, da muca ili izgovara pogrešno neke rijči.

10-Najnovija tehnologija
Mnogo je jednostavnije lagati preko poruka ili telefonskog razgovora, gde nema kontakta očima i govora tijla koji bi mogli da se prepoznaju da osoba laže. Pisanjem poruke osoba ima više vremena da isplanira odgovor i ojača svoj alibi. Obratite pažnju ako počne da govori “da budem iskren…” ili “ono što mislim…” ili pokuša da promeni temu.

11-Način na koji se osoba smije
Osmijeh može ponekad maskirati prava osećanja osobe. Obratite pažnju na način kako se smije i kakve pokrete lica ima. Možda ćete moći da otkrijete emocije koje pokušava da sakrije – strah, ljutnju ili gađenje. Pravi osmijh obuhvata i oči i usne.

12-Neuobičajno ponašanje

Stručnjaci veruju da su promijene u ponašanju vredne vaše pažnje, ako sumnjate na laž. Osoba bi trebalo da promijeni način govora, ton glasa, držanje i pokrete rukom drugačije nego što ste ranije viđali ili onako kako ste navikli. Ako kaže “sviđa mi se to što si mi kupila” a pritom mu osmeh ne stigne do očiju, znajte da je to laž.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here