Otvoreno pismo Lidiji Bradari

0
936

SARAJEVO – Samostalni ekspertni tim UGDAU DIF u BIH nastavlja s pisanjem Otvorenih pisama istaknutim bh političkim dužnosnicima, pa je tako na “red vožnje” stigla i Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH. Pismo prenosimo u cjelosti:

Lidija Bradara je rođena 17.8.1971.g. u Kiseljaku. Direktorica je Političke akademije HDZ-a, a vizija joj je sljedeća: Biti pouzdan i vjerodostojan poticajni činitelj stvaranja pozitivnog ozračja za usvajanje specifičnih znanja potrebnih za društveno odgovorno javno djelovanje svojih polaznika.

I Misija: Sustavnim aktivnostima izobrazbe unaprjeđivati znanja i vještine svojih polaznika omogućujući im učinkovitije kreiranje i sudjelovanje u društvenim procesima u BiH i regiji. Programski ciljevi političke akademije HDZ-a BiH su:

• Promocija demokracije, mira, slobode, političke kulture, kulture dijaloga, kao i drugih suvremenih civilizacijskih dostignuća nastalih na osnovi demokršćanskih načela, kao temeljnih vrijednosti i programskih načela akademije i stranke,

•Vjerodostojno promicanje europske demokratske perspective bosanskohercegovačkog društva kao zajednice jednakopravnih naroda i građana,

• Motiviranje polaznika na stalnu izobrazbu i stvaranje preduvjeta za povećanje njihove ukupne uspješnosti pri obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti,

• Sustavno stjecanje novih spoznaja, znanja i vještina timskim učenjem,

• Institucionalno poticanje izvrsnosti kroz intenzivnu razmjenu podataka, informacija i znanja između predavača i polaznika,

Lidija Bradara je članica Predsjedništva i Glavnog odbora Stranke, Općinskog odbora Kiseljak te Kantonalnog odbora Središnja Bosna. Od 2000. do 2005. godine je radila u administraciji Općine Kiseljak, 2002. godine osvojila je mandat u Skupštini Srednjobosanskog kantona (SBK).

2005. g. postala je profesionalni zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 2006.g. na općim izborima ponovo je izabrana u Skupštinu SBK-a, a istovremeno je ponovo imenovana i u Dom naroda Parlamenta FBiH. 2010.g. na izborima bezuspješno se borila za mjesto u državnom parlamentu. Lidija Bradara u Kiseljaku zajedno sa suprugom ima stan vrijedan 90.000 KM te zemljište vrijedno 60.000 KM.

Da li i koliko ima istine u ovim navodima za Lidiju Bradaru, a odgovor se dobije u saznanju: „Da li u političkoj akademiji HDZ-a BiH ima obrađen način i metod kako se „zaobilazi“ princip u ne poštivanju parlamentarne zakletve i nepoštivanja Ustava F BiH“, i da li rad u Domu Naroda Federacije BiH ima odgovornosti? A evo i zašto se takva pitanja i postavljaju:

Nedavno je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federaciji BiH Lidija Bradara upozorila kako treba osigurati, tj. konačno riješiti pitanje provedbe presude Ustavnog suda Federacije BiH iz 2010.g. kojom su: Ministarstvo obrazovanja i znanosti i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH proglašena neustavnim. Nadalje, navodi kakosu dosadašnje zakonske promjene kojima se navodno pokušala provesti odluka Ustavnog suda Federacije BiH bile su kozmetičke i suštinski nisu dovele do usklađivanja ustroja entitetske Vlade s Ustavom. Hrvatski političari su i do sada upozoravali na ovu činjenicu i na potrebu da federalna Vlada u pogledu naziva i nadležnosti ministarstava mora pretrpjeti promjene.

Njena izjava i energično zalaganje za implementacijom odluka Ustavnog suda Federaciji BiH nagnalo nas je da joj se javno obratimo, odnosno uputimo otvoreno pismo.

Poštovana i uvažena gospođo Bradara,
Cijeneći i prepoznajući Vaš rad, i navedeno u uvodu ovog pisma, zatim posebno zalaganje za poštivanjem Ustava i odluka Ustavnog suda o ovom entitetu, nadamo se da ćete kao predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH isto tako tražiti od Vlade Federacije BiH da žurno implementira nedavno donesenu Odluku Ustavnog suda (U-18/15) kojom je utvrdila kako je „Uredba o vršenju ovlasti u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH“, neustavna. Vjerujemo kako Vam je poznato da je Vlada Federacije BiH u kojoj participiraju i ministri iz Vaše stranke (HDZ BIH) temeljem ove neustavne Uredbe provela niz (op.a. 252 odluke) neustavnih, nezakonitih imenovanja i razrješenja u JAVNIM PODUZEĆIMA.

Vjerujemo kako Vam je poznato da su ovakve odluke izazvale reakciju u obliku raznih tužbi i ostalih pravnih lijekova koji će dovesti do isplata velikih odšteta iz proračuna tih javnih poduzeća, a i federalnog proračuna. Sigurni smo kako ste upoznati s kaosom koji je izazvan ovakvim načinom rada federalne Vlade, jer Odluke Nadzornih odbora i Uprava u mnogim kompanijama u Federaciji BiH su neustavne tj. ništavne.

Uvjereni smo kako ćete štiteći imovinu i interese Federacije BiH zatražiti od Vlade Federacije BiH (ili Vašom aktivnošču u političkoj akademiji HDZ BiH, jer su vizija i misija akademije eksplicitni) da svoje postupanje Vlada vrati u zakonske, ustavne okvire, kao što je to i Vaša vizija, i kako ćete poduzeti sve što je u Vašoj nadležnosti da se u ovoj zemlji odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Situacija je, kao što ste nedavno u jednom intervjuu rekli, prilično jednostavna i jasna, jer Uredba temeljem koje su imenovane, odnosno promijenjene brojne upravljačke strukture u javnim poduzećima je neustavna, pa su i sama ta imenovanja neustavna!

Obzirom da iskazujete brigu za pravni poredak u ovom entitetu, što je veoma pohvalno, začuđujuće je kako prošle godine niste reagirali na nepoštivanje, odnosno grubo kršenje odluka Sarajevskog općinskog suda a vezano za JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, te kako se tada niste oglasili i upozorili Vladu Federacije BiH na takvo nezakonito ponašanje jer preuzimanje te kompanije od strane HDZ BIH (v.d. direktora Gilja Marinka) je bilo za rubliku „vjerovali ili ne“, a o čemu smo pisali u otvorenim pismima upućenim premijeru vlade Federacije BiH gospodinu Novaliću.

Slažemo se sa Vama da se žurno mora osigurati i implementacija odluke Ustavnog suda iz 2010. godine i podržavamo što ste u BH javnosti otvorili ovu temu (ne)poštivanja odluka Ustavnog suda.

Obraćamo Vam se i iz razloga što i EU zahtjeva u Reformskoj agendi uspostavu KORPORATIVNOG UPRAVLJANJA u politici, s napomenomda se naša Udruga svim silama se trudi da uspostavi KORPORATIVNO UPRAVLJANJE u privrednim društvima i stoga tražimo pomoć i od Vas cijenjena Predsjedateljice Doma naroda Federacije BiH.

I za kraj.

Kada se prisjetimo da je student teologije iz Sarajeva Josip Šimić napisao pet otvorenih pisama za gospodina Čovića i da mu za pisanje tih otvorenih pisama, povod bude njegova odluka da svoj glas “poput roga podigne” u otvorenim pismima i javno ukaže na kriminal Dragana Čovića, jest utjecaj knjige od pape Franje “Korupcija – Zlo našega vremena” i da smatra da je, po savjesti iz odgovornosti pred Bogom i društvom, jako teški grijeh prešutjeti istinu, a da prethodno znamo što se događa. Onda i MI moramo iskoristiti HADISE (op.a. HADIS kao stručni izraz ima posebno značenje. HADIS znači “ono što je Muhammed, s.a.v.s., rekao, uradio ili vidio da neko nešto čini, pa svojom šutnjom to odobrio i dotičnog ne opomenuo”) i to HADIS 13 koji kaže: “Allahu je najdraže ono djelo na kome se ustraje, makar bilo i maleno”i HADIS 132 koji kaže: “Ako mi prođe jedan dan u kojem nisam proširio svoje znanje koje me približava uzvišenom Allahu, tada mi taj dan nije blagoslovljen.”

Ovo smo spomenuli dabismo Vas posjetili na slijedeće: DOM NARODA: Broj: 02-02-7-1268/15, Sarajevo, 19. studenog 2015. godine u ZAPISNIKU Četvrte sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održane 29. listopada i 19. studenog 2015. godine, pod točkom 14. Dnevnog reda bio je:14.Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća Elektroprivreda „HZ HB“ d.d. Mostar za 2014. Godinu. Izvještaj je obrazložio Ante Tutiš, /v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove/predstavnik Elektroprivrede „HZ HB“ d.d. Mostar.

Predsjedavajuća Lidija Bradara je konstatirala da:

• Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nije prihvatio Izvještaj o radu i poslovanju Javnog poduzeća Elektroprivreda “HZ HB” d.d. Mostar za 2014. godinu.

• Dom naroda Parlamenta Federacije usvojio sljedeći ZAKLJUČAK koji se traži od Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, da zaduži Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine da sačini izvještaj o izvršenoj reviziji o poslovanju Javnog poduzeća „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar za protekle tri godine.

Vjerujemo da ste kao presjedateljica ključnog parlamentarnog doma u Federaciji bili upoznati kako je Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH posljednjih godina redovno revidirao rad ovog javnog poduzeća.

Onda se nameće adekvatno pitanje: Da li Vas je gospođo BRADARA kao kršćanke strah Boga da se ovako deklarativno, ciljano donose zaključci i Odluke „Vašeg doma“ samo zbog medijske obmane i pokušaja opravdavanja nezakonitih razrješenja kako u ovom tako i u drugim poduzećima, te odvlačenja pažnje od nezakonitih postupanja Vaših stranačkih kolega!? Ostaje otvoreno pitanje koje ćemo i potvrditi sa 13. HADISOM:“Allahu je najdraže ono djelo na kome se ustraje, makar bilo i maleno”.

U nadi kako će Vaše djelovanje doprinijeti poštivanju pravne države na zadovoljstvo svih njenih građanki i građana srdačno Vas pozdravljamo i nadamo se da ćete bar malo uzeti znanja iz političke akademije HDZ BiH, jer obnašate visoku funkciju u akademiji, i na taj način i građanima u Kiseljaku i građanima u Federaciji staviti do znanja da ste Vi ipak „žena od povjerenja“ kojoj je interes Federacije BiH iznad interesa HDZ BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here