On ima 12, a ona 11 godina i vjenčat će se: Fotografije malih zaručnika razbjesnile javnost

0
592

NA RASKOŠNOM vjenčanju svog starijeg sina, na kojem su se pojavili brojne poznate osobe, a goste su zabavljale trbušne plesačice, Egipćanin Nasser Hassan odlučio je “udvostručiti veselje” pa je objavio da će se njegov drugi sin Omar oženiti rođakinjom Gharam.

Gostima na vjenčanju koje se održalo stotinjak kilometara sjeverno od Kaira to nije bilo nimalo čudno, a netko je kasnije za egipatske novine Al Watan rekao da u tome “nema ništa neprimjereno” i da su to “samo zaruke, ne i vjenčanje”.

Problem je ipak u tome što je Omaru samo 12 godina, a njegovoj zaručnici je tek 11, piše Washington Post.

Egipatski zakoni zabranjuju registraciju braka osobama mlađim od 18 godina, no praksa maloljetničkih brakova nije zbog toga nestala. Prema podacima UNICEF-a, 17 posto egipatskih djevojčica udaje se prije 18., a većinom je riječ o djevojčicama iz ruralnih sredina. Zaruke Omara i Gharam izazvale su bijes aktivista za prava djece i žena, a fotografije Omara u plavom odijelu i jako našminkane Gharam u bijeloj haljini, štiklama i s tijarom na glavi samo su pojačale ljutnju javnosti.

Reda Eldanbouki, predsjednik Ženskog centra za usmjeravanje i pravnu svijest slučaj je prijavio Nacionalnom centru za djetinjstvo i majčinstvo, a od državnog tajnika zatražio je da istraži incident i da optuži roditelje za ovaj “zločin”, stoji u njegovom priopćenju.

Zaruke Omara i Gharam “dovest će do ranog braka u kojem će se djevojčici oduzeti pravo na edukaciju, razvoj te će je se izolirati iz svih sfera društva”, rekao je.

Povijest je dokaz da njegova pritužba neće ništa promijeniti, jer praksa maloljetničkih brakova postoji u većini zemalja Bliskog istoka, Azije i subsaharske Afrike. Najviše islamske vlasti u nekoliko su navrata tražile od državnih institucija da povuku odgovarajuće poteze koji bi stali na kraj toj praksi.

Brakove prijavljuju tek kad djeca postanu punoljetna

Roditelji su pronašli način kako zaobići zakon pa iako žene svoju djecu, brak registriraju tek kad oboje napune 18 godina kako bi izbjegli zakonske kazne. Zbog toga i djecu rođenu u maloljetničkim brakovima prijavljuju tek tada pa ona nemaju rodni list neko vrijeme.

Omarov otac rekao je lokalnim medijima da je slobodan čovjek i da nije napravio ništa pogrešno.

“Omar je oduvijek volio Gharam i govorio je da će je oženiti kad odrastu”, rekao je, dodavši da je oboje djece zrelije od svojih vršnjaka te da su “razvili snažne osjećaje jedno za drugo” preko Facebooka i drugih društvenih mreža te da su se oni sami željeli zaručiti.

Zbog toga je odlučio objaviti zaruke sada, kako njegovog sina ne bi pretekao netko drugi kome će se Gharam svidjeti.

“Vjenčat će se kad budu zakonski dovoljno stari”, tvrdi.

To nije prvi dječji brak u toj provinciji ove godine, prije četiri mjeseca desetogodišnjakinja u ružičastoj vjenčanici udala se za dvije godine starijeg dječaka. Nacionalni centar za majčinstvo i djetinjstvo taj je brak prozvao “ubojstvom djetinjstva”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here