Nitko nije odgovorio na HDZ-ove prijedloge

0
188

SARAJEVO – Izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH bit će novi kamen spoticanja za vlast na razini BiH jer se nijedna stranka nije izjasnila o prijedlozima HDZ-a BiH, koje je ta stranka predložila prije nekoliko mjeseci.

Iz HDZ-a su tada priopćili da se izmjene tiču izbora člana Predsjedništva BiH na teritoriji FBiH, Doma naroda Parlamenta FBiH i izbora u Mostaru.

Kako saznajemo, sjednica Interresorne radne grupe parlamenta BiH, koja se bavi izmjenama i dopunama Izbornog zakona, bit će održana u utorak (28. ožujka) u Sarajevu, ali na njoj se neće raspravljati o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta FBiH.

Lazar Prodanović (SNSD), član Interresorne radne grupe, kazao je da je načelno dogovoreno da na dnevnom redu ne budu prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje podliježu ustavnim promjenama.

“To znači da na dnevnom redu neće biti rasprava o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH”, rekao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, na stolu će se naći izjednačavanje vrijednosti glasova u izbornim jedinicama, te da je taj zahjev već upućen entitetskim parlamentima. Objašnjava da je moguće postići suglasnost koja se odnosi na približno ujednačavanje vrijednosti glasa.

“Recimo, RS je već radila na tome, ali još postoji problem što u nekim izbornim jedinicama postoje veće vrijednosti glasova”, naglasio je on.

Hazim Rančić (SDA), član Interresorne radne grupe, kazao je da je bilo razgovora o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda FBiH, ali da je za tako nešto potrebna izmjena Ustava BiH, kao i entitetskih, te da je konstatirano da za to u ovom trenutku ne postoji politička volja.

Ističe da SDA još nema prijedloge za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, iako je to prije nekoliko mjeseci dogovoreno na sastanku predstavnika stranaka, koje čine parlamentarnu većinu na razini BiH.

Borjana Krišto (HDZ BiH), član Interresorne radne grupe parlamenta BiH, kazala je ranije da je nužna izmjena Izbornog zakona BiH, te da joj je žao što u ovom trenutku ne postoji na parlamentarnoj razini dvotrećinska većina za promjenu Ustava BiH.

Halid Genjac (SDA), član Interresorne radne grupe, u petak se nije javljao na naše pozive, ali je nakon sjednice koja je održana sredinom mjeseca još ponovio da se mogu raditi izmjene Izbornog zakona koje su usklađene s postojećim stanjem Ustava i BiH i entiteta.

Podsjećamo i da je nakon posljednjeg sastanka, koji su kao lideri stranaka održali Bakir Izetbegović i Dragan Čović, Izetbegović rekao da nisu postigli dogovor kada su u pitanju izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here