Nema ruku za smjenu Zvizdića i Vijeća ministara BiH

0
172

Bez obzira što nije jasno postoji li uopće parlamentarna većina, većina zastupnika smatra da se iza svega krije namjera SNSD-a da izazove novu, još žešću političku krizu
Samo što su državni ministri Dragan Mektić, Mirko Šarović i Igor Crnadak priopćili da je prošlotjedna telefonska sjednica Vijeća ministara o akcizama bila nelegalna, u igru je uskočio SNSD Milorada Dodika. Pozvali su Savez za promjene predvođen SDS-om i kompletan Parlament BiH da smijene Vijeće ministara BiH na čelu s predsjedateljem Denisom Zvizdićem. Može li se to dogoditi?

Nova kriza

– Od našeg zahtjeva da se smijeni Vijeće ministara ne odustajemo. Nema tu nikakvog politikantstva, uostalom i ta telefonska sjednica pokazala je što i kako radi ta institucija vlasti. Ovo Vijeće ministra nema našu podršku od prvog dana, stav je SNSD-a uz poruku da se neće promijeniti.

Međutim, taj zahtjev ne nailazi na podršku stranaka koje u Parlamentu BiH imaju svoje zastupnike. Bez obzira što nije jasno postoji li uopće parlamentarna većina, većina zastupnika smatra da se iza svega krije namjera SNSD-a da izazove novu, još žešću političku krizu. Ono što je izvjesno jeste da će se priča o eventualnoj smjeni Zvizdića i Vijeća ministara cijele ove godine vrtjeti kako bi se državna vlada stalno ljuljala i bila pod pritiskom. Nije malo parlamentaraca i ministara koji smatraju da je konačni cilj blokada svih reformskih poteza, prije svega socijalnih i ekonomskih.

Iako je javno digao glas protiv telefonske sjednice Vijeća ministara, Savez za promjene glatko odbija zahtjev SNSD-a i postavlja pitanje:

“Ako je SNSD nezadovoljan radom Vijeća ministara i smatra ga nesposobnim, neka odgovori na pitanje zbog čega su njegovi izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH glasali za prijedlog o uvođenju akciza na naftne derivate?”

Osim toga, Savez za promjene, prvenstveno SDS čija su dvojica državnih ministara Mirko Šarović i Dragan Mektić, postavlja i još čeka odgovor SNSD na pitanje:

“Ako Dodik i njegovi hoće da smjenjuju Vijeće ministara, onda moraju znati i javno kazati što poslije toga i koja je to nova parlamentarna većina i kako misle da je formiraju? Pa ova sadašnja postoji samo formalno.”

Rukavica u lice

Na ovome se Savez za promjene ne zaustavlja – njegov član PDP baca rukavicu u lice SNSD-u porukom da “smjena Vijeća ministara dolazi u obzir tek nakon što bude smijenjena Vlada Republike Srpske na čelu s predsjednicom Željkom Cvijanović”.

Zanimljivo je i znakovito da HDZ o svemu ovome uglavnom šuti, a ta stranka je zajedno sa SDA-om, SBB-om i Savezom za promjene u koaliciji i parlamentarnoj većini. Još se ne izjašnjava ni SBB uz napomenu da će stav zauzeti kada dobiju preciznu informaciju o zahtjevu SNSD-a. Prema onome što se priča među parlamentarcima, SBB bi odmah dao svoj glas za smjenu samo Denisa Zvizdića.

S druge strane, SDA neće ni da čuje za zahtjev SNSD i smatra da su “bilo kakve smjene, rekonstrukcije i preslagivanja Vijeća ministara potpuno nepotrebni do listopada iduće godine kada će se održati opći izbori”.

– SNSD ovim zahtjevom samo krade vrijeme, tu se ne radi o odgovornosti prema državi i građanima nego izazivanju i stvaranju nove političke krize, stav je SDA.

U već utvrđenom dnevnom redu za zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH u četvrtak, nema tačke o zahtjevu SNSD za smjenu Vijeća ministara, ali nije nemoguće da na samoj sjednici bude ubačena. Međutim, sve i da SNSD, HDZ i SBB glasaju za, nema smjene Zvizdića i Vijeća ministara jer te tri stranke nemaju dovoljno ruku.

Piše: M.Osmović, dogadjaji@dnevni-list.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here