Nakon tragedije u Mostaru: Jesu li djeca smjela biti u avionu?

0
274

Dok traje istraga o tragičnom padu aviona u Mostaru, u kojem je poginulo pet osoba, među kojima i troje djece, postavlja se niz pitanja o uzrocima pada, ali i o tome da li je u spornoj letjelici smjelo biti pet osoba, te da li su djeca bez roditeljskog nadzora uopće smjela biti u avionu.

Stručnjak i profesor na Fakultetu za civilno vazduhoplovstvo u Beogradu Omer Kulić kazao je da u avionu koji se srušio nije smjelo biti pet osoba s obzirom na to da je on registrovan na četiri. Također, istakao je da je uzrok pada vjerovatno njegova starost.

Kulić je dodao da je veoma riskantno voziti djecu u avionima ove vrste, a pogotovo bez prisustva roditelja.

S druge strane, Đorđe Ratkovica, direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), kazao je za Avaz.ba da ne postoji pravilnik koji zabranjuje da se maloljetna djeca prevoze avionom ili nekim drugim prijevoznim sredstvom, bez prisustva roditelja.

– Ne postoji propis koji zabranjuje da neko do određenih godina ne smije ući u avion. Takvi standardi ne postoje – kazao je Ratkovica.

Komercijalna avijacija u svom certifikacijskom opisu navodi koliko može biti djece, te način na koji se djeca vežu sigurnosnim pojasevima u avionu. Šokantno je da, kada su u pitanju panoramski letovi, sportskim avionom takav pravilnik ne postoji.

Pravilnikom velikih aviona, djeca do dvije godine vežu se posebnim sigurnosnim pojasem, a starija sjede bez ikakvih dodatnih zahtjeva u sjedištu.

Autor: M. Kunarac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here