Mladi na biroima po 15 godina, a oni koji imaju posao rade do smrti!

0
177

Kakvo je stanje na tržištu rada u našoj zemlji, pokazuju i podaci da mnoge osobe na birou za zapošljavanje provedu minimalno pet, a neke čak i 15 godina dok ne nađu posao, dok s druge strane imamo “armiju” onih koji, iako su stekli uvjete, ne žele u penziju.

Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u većem bh. entitetu posao je u prošlom mjesecu tražilo 373.657 osoba, od čega 160.988 prvi put. Istovremeno, više od 100.000 je onih koji rade na poslovima šefova, sekretara i sekretarica, knjigovođa, koji bi po godinama trebali u penziju, ali neće!

Lični dogovori

Razlog su mali iznosi penzija, a da je iz godine u godinu sve duža lista starih radnika, potvrdili su nam iz Zavoda PIO/MIO, Ministarstva za rad i socijalna pitanja FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH.

 

Iz tih ustanova tvrde da novi Zakon o radu FBiH dozvoljava da se radi čak do smrti! Inače, 60 godina života je potrebno imati da bi se ispunio jedan od uvjeta za penzionisanje.

– Zakon o radu FBiH ne kaže da osoba kada stekne uvjete, a koji su određeni Zakonom PIO/MIO, mora u penziju, nego to zavisi od dogovora radnika i poslodavca. Nema nikakve granice niti nekog automatizma da nekome ko napuni godine života i radnog staža prestaje radni odnos. Njihova penzija je samo pitanje volje dvije strane, radnika i šefa – pojasnili su nam iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja FBiH.

Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH, kaže da svaki poslodavac želi radnika s iskustvom.

– To je još jedan od problema radnog zakonodavstva u našoj zemlji. Penzijskom sistemu je u interesu da čovjek što duže radi da bi što manje godina primao penziju. To je čista ekonomija. Zavodu ne odgovara ni uvezivanje radnog staža, jer bi na njih pao teret njihovih primanja – navodi Beširović.

Posao najboljima

Da je riječ o hiljadama preduzeća u kojima radi po desetak i više osoba koje su stekle uvjete za penziju, tvrde i sami poslodavci.

 

– Pravo svakog poslodavca je da posao daje onome za koga on smatra da je najbolji. Slažem se da imamo neuređeno tržište rada, ali svaki poslodavac želi da ima u firmi čovjeka koji je dobar, bez obzira da li je on stekao uvjete za penziju ili ne – kazao nam je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Državni službenici idu na vrijeme

Ipak, ovakvo stanje nije kada je riječ o državnim službenicima koji, čim steknu uvjete, moraju u penziju.

– Kada je u pitanju Zakon o državnoj službi, tu nema takve vrste “komoditeta”. Tu u momentu ispunjavanja uvjeta po sili zakona prestaje radni odnos – pojašnjavaju iz nadležnog ministarstva.

Uskraćivanje prijevremenog penzionisanja

Otkriva i da, nažalost, mnogi u metalnim i industrijskim granama traže prijevremeno penzionisanje, jer im je zbog težine posla zdravlje narušeno.

– Mnogi naši radnici traže da se penzionišu prijevremeno, ali im je i to uskraćeno. Njima bi penzije bile skoro kao i plaće, dok s druge strane ovi ljudi koji rade u javnom sektoru uživaju na svojim radnim mjestima koja su udobna, a ne žele ni da se penzionišu jer će dobivati duplo manje novca. Ovo je sramotan odnos prema radnoj snazi – kaže Beširović.
avaz.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here