Mektić priznao: Prisluškivali smo hrvatske dužnosnike

0
366

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je sasvim legalno i legitimo pravo svake države pa i BiH da štiti sve svoje interese i interese svih građana BiH.

Prema tome, naveo je, institucije BiH, pa i niže razine vlasti su u obavezi da štite te interese.

– Obavještajna agencija BiH i sve druge sigurnosne agencije unutar BiH, pored nekih ključnih taksativnih nabrojanih nadležnosti, dužna je da zaštiti i štiti i ekonomske interese BiH i da zaštiti BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utječu ili ugroze ekonomske osnove i ekonomske temelje ove države i da nanesu ekonomsku štetu državi, odnosno građanima BiH. Sasvim legalno, legitimno pravo i ništa novo u tome nema – kazao je Mektić odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s napisom o prisluškivanju hrvatskih dužnosnika od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Po njegovim riječima, to radi svaka država, ne samo u Europi već u svijetu i „to rade sigurnosne institucije BiH, to radi i obavještajna agencija BiH“.

– Ali, sve te interese BiH i svih njenih građana i ekonomske interese koje mi nastojimo da zaštitimo od nelojalnih i profiterskih udara, dužni smo da radimo u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Sve do čega smo došli, sve što smo saznali u čitavoj ovoj situaciji o kojoj su nešto pisali portal „Žurnal“ i zagrebački „Nacional“, smo preduzimali u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći prije svega ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sustava unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, ali nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru – istaknuo je Mektić.

Naveo je da “pogotovo ovdje nije bilo namjere da se bilo tko nelegalno prisluškuje“.

– Nećemo raditi nijednu drugu nelegalnu mjeru i radnju, ali ovdje su neki, rekao bih, privatni interese udarili na cjelokupne ekonomske interese i temelje ove države i naravno da ćemo to sprečavati u skladu sa zakonom i Ustavom ove države. Da li će to nekome u BiH, pojedincima i grupama koji su se našli u svemu ovome smetati, da li će to smetati interesima neke druge zemlje, to nas u ovom trenutku ne zanima. Nas obavezuje interes građana ove države, ali nećemo ništa raditi ni protiv interesa pa i ekonomskih interesa drugih država – istakao je Mektić.

Po njegovim riječima, uloga sigurnosnih agencija i obavještajne službe „koja je radila određene aktivnosti u skladu sa zakonom jeste da te informacije dostavimo ključnim nositeljima političke, izvršne, zakonodavne i svake druge vrste vlasti u BiH“.

– Naše nije da preduzimamo bilo kakav odgovor prema drugim državama. To trebaju, na osnovu informacija koje im mi dostavimo, da poduzmu institucije ove države i nositelji funkcija u institucijama ove države – zaključio je ministar Mektić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here