Kava prije treninga poboljšava izvedbu i čini vježbanje lakšim

0
174

Budući da kava djeluje kao stimulans, dobro ju je popiti prije treninga. Idealno je to učiniti sat vremena prije vježbanja kako bi se na vrijeme otpustile potrebne tvari

– Kofein je stimulans koji potiče centralni živčani sustav, srce i vjerojatno centar koji kontrolira krvni tlak, a sve to igra važnu ulogu u pomaganju i tijelu i umu da trenira bolje – objasnila je Heidi Skolnik, sportska nutricionistica za CNN. Kava također povećava otpuštanje “feel good” neurotransmitera poput dopamina koji utječe na raspoloženje i receptore boli tijekom vježbanja. U prijevodu, to znači da ako popijete kavu prije treninga da ćete više uživati u vježbanju. Novo istraživanje pokazalo je upravo to – da se kava prije treninga zapravo preporučuje. Osim što se lakše i bolje vježba, oni koji su je pili prije poslije treninga pojeli bi 72 kalorije manje u danu i lakše su podnosili glad. Kad je idealno popiti kavu? Budući da se brzo apsorbira nakon unošenja, od 15 do 45 minuta, svoj vrhunac utjecaja na tijelo dostiže između 30 i 75 minute. Zato je idealno popiti šalicu kave sat vremena prije vježbanja ako trenirate ujutro, objasnila je Skolnik. No uz kavu je potrebno piti i vodu, kako bi tijelo bilo dovoljno hidrirano.

Ako trenirate navečer… Možete popiti malo kave ako vam trening počinje u 19 sati. No ako odlazite vježbati kasnije, bolje preskočite svoj kofeinski fiks, smatra Skolnik. Nemojte žrtvovati san za kavu jer kofein ostaje u organizmu četiri do šest sati nakon pijenja. To je individualno i kod nekoga večernja kava neće izazvati nikakav učinak, dok netko drugi neće moći spavati do jedan ujutro. Kava ima i svoje dostojne zamjene Ako vježbate navečer i svejedno želite svoj kofeinski fiks, možete izabrati hladnu kavu. One obično imaju manje kofeina. Čajevi ga također sadrže manje.

Koliko nam je potrebno kave dnevno? Većini ljudi je dovoljno 250 do 300 mg kofeina na dan da bi se poboljšala njihova izvedba na treningu. S kavom nikako ne treba pretjerivati jer može izazvati laksativan učinak ali i dehidraciju. Koliko ste dehidrirani najlakše ćete znati prema boji svog urina. Što je tamniji to ste dehidriraniji i potrebno vam je više vode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here