Kada Zijo Mušić stane za govornicu Skupštine HNK: Pita, kritizira i čestita

0
411

Nakon što skoro godinu traži odgovore na ista pitanja, zastupnik u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zijat Zijo Mušić napravio je zanimljivu uvertiru u inače dosadnu sjednicu Skupštine HNK održanu u utorak.

Nakon što je rekao da skoro godinu postavlja ista pitanja, na koja nema odgovora, kazao je da će ih ponoviti te postaviti nova.

Tako je upitao kantonalnog premijera Nevenka Hercega da mu objasni je li tačno da se iz budžeta finansira rad HAZU-a (Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti).

– Gledao sam Vaš intervju, odličan je bio i taman kontam sad ću nazvati premijera i čestitati mu, kad pred sami kraj reče: „Konačno smo u budžetu riješili finansiranje HAZU-a“. Kontam, kako sad to, nisam to vidio u budžetu, pa Vas pitam da mi odgovorite je li to tačno. Imam i snimak – na što je neko od zastupnika dobacio: „Intervju je bio na Našoj TV, na što je Mušić odbrusio: „Nema veze čija je televizija, premijer je naš“.

U tom momentu ga je predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, inače njegov prijatelj, upitao je li završio, budući da je za govornicom već sedam minuta, na što je Mušić rekao: „Imam još jednu čestitku. Htio bih čestitati HDZ-u što su uspjeli promijeniti odluku VSTV-a o imenovanju sudija u Općinski sud Čitluk“, na što je Luka Faletar iz HDZ-a 1990 dobacio da su i oni u tome učestvovali.

– Dobro, onda čestitam HNS-u, a neka to vide iz bošnjačkog korpusa da zaista trebaju raditi da poprave stanje gdje su oni ugroženi na nacionalnoj osnovi. Džaba kukamo nekoliko godina, komesar, ministar, sudovi, ali ništa se ne miče – rekao je Mušić.

– Vjerovatno, Mušiću, i sebe prozivate – upitao je Špago, na što je on odgovorio: „Naravno, ja sam prvi“.

Autor: M. Sm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here