Jurišić i Jakić smijenuli sa stranačkih dužnosti Stipića, Kvesića i Eleza

0
533

Predsjednik Glavnog stana pokrenuo je stegovni postupak protiv Viktora Kvesića, nakon čega je predsjednik Časnog suda izvijestio Glavni stan kako se trenutno pred Časnim sudom pored ovog vode još dva stegovna postupka, protiv Berislava Eleza i Željka Stipića, te da i pored medijskih natpisa, osim ova tri stegovna postupka, nikakvi drugi stegovni postupci nisu pokrenuti.
Glavni stan Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine održao je 10. travnja 2016. u Usori treću sjednicu kojoj je nazočilo 20 od 34 člana Glavnog stana.

U uvodu sjednici predsjednik Glavnog stana dr.Zvonko Jurišić je podsjetio nazočne kako je, na današnji dan, prije točno 25 godina, HSP obnovio svoj rad u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici se razmatralo aktualno stanje u stranci, te aktualno stanje u državi, s posebnim osvrtom na predstojeće općinske izbore.
Razmatrana je informacija o održavanju sjednice Predsjedništva HSP BiH u Kiseljaku, te je utvrđeno sljedeće:

-Sukladno članku 80. Statuta dano je autentično tumačenje članka 61. Statuta kojim su definirani članovi Predsjedništva stranke, nakon čega je zaključeno kako je od 14 članova Predsjedništva na navedenoj sjednici bilo nazočno njih 7, i da prema tome, Predsjedništvo nije imalo kapacitet donošenja odluka, pa su iste proglašene ništavnim i stavljene van snage.

-Također su pozvani novoizabrani predsjednici Zajednice pravaških žena ‘Kraljica Jelena’ i Zajednice hrvatskih branitelja ‘Vitez Blaž Kraljević’ da u što skorije vrijeme u Glavno tajništvo stranke dostave dokumentaciju s osnivačkih zborova ove dvije organizacijske cjeline Hrvatske stranke prava BiH.

Na sjednici je sukladno članku 21. Statuta HSP BiH predsjednik Glavnog stana pokrenuo stegovni postupak protiv Viktora Kvesića, nakon čega je predsjednik Časnog suda izvijestio Glavni stan kako se trenutno pred Časnim sudom pored ovog vode još dva stegovna postupka, protiv Berislava Eleza i Željka Stipića, te da i pored medijskih natpisa, osim ova tri stegovna postupka, nikakvi drugi stegovni postupci nisu pokrenuti.

Glavni stan je sukladno članku 19. Statuta usvojio odluku o zabrani sudjelovanja u radu tijela HSP BiH za tri osobe protiv kojih je pokrenut
stegovni postupak, do okončanja stegovnog postupka, a prema članku 72. Statuta, donesena je odluka o opozivu trojice navedenih dužnosnika, čime se oni razrješuju dužnosti koje su imali u Stranci.

Ponovo je ukazano na tešku gospodarska i sigurnosnu situacija u Bosni i Hercegovini i kako, već niz godina, posebice Hrvati, napuštaju ovu državu tražeći bolje uvjete života u inozemstvu.

Ovo će se posebno osjetiti na predstojećim općinskim izborima, te je naglašeno kako HSP BiH ne smije učiniti ništa što će još više ugroziti položaj Hrvata, te da je na predstojećim izborima poželjno i potrebno koalirati s drugim strankama s hrvatskim predznakom, kako bi se u općinskim ili gradskim vijećima dobio, što je moguće, veći broj vijećnika koji će zastupati interese Hrvata.

Naglašeno je kako se, posebice treba voditi računa o koaliranju za izbore za načelnike općina, ali i da se pri formiranju eventualnih koalicija treba poštivati volja lokalnih organizacija Hrvatske stranke prava BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here