IZETBEGOVIĆ: Ako Zukić dokaže nevinost vraća se na poziciju, opet će biti nezadovoljnih u SDA

0
214

SARAJEVO – Amir Zukić neće obavljati dužnost generalnog tajnika Stranke demokratske akcije sve do okončanja sudskog procesa koji se vodi pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonita zapošljavanja u javna poduzeća, piše agencija Patria.

Potvrdio je to i predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za portal Faktor kazavši da „ukoliko Zukić dokaže i potvrdi svoju nevinost tada će biti vraćen na poziciju generalnog tajnika“. Zukić je uhićen u veljači ove godine i sve do 21. jula nalazio se u pritvoru. Pušten je da se brani sa slobode kao i svi ostali uhićeni u predmetu Bosna. Zukiću je određena i mjera zabrane kontakta sa drugim osumnjičenim kao i svjedocima.

Optužnicom su obuhvaćeni i potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, ali oni svoje stranačke i političke funkcije obavljaju nesmetano i nemaju nikakve sankcije vrha SDA. Zukić se, kako navode izvori Patrije, ne pojavljuje u Centrali SDA i sve svoje aktivnosti sveo je na minimum. To je i razumljivo s obzirom da je njegova obitelj bila na udaru dok je bio u pritvoru. Na imanju u Visokom ubijen je jedan od Zukićevih konja, a njegova supruga Elma prijavljivala je policijskim agencijama da je nepoznate osobe prate.

Odvjetnici koji rade na ovom predmetu smatraju da će suđenje trajati oko dvije godine. Planirano je svjedočenje 96 svjedoka.

Uzimajući u obzir da su naredne godine Opći izbori, a sva trojica optuženih dužnosnika SDA su i izabrani dužnosnici (Sarajlić je zastupnik u Državnom parlamentu, Zukić i Kukić poslanici u Parlamentu FBiH) postoji velika mogućnost da se njihova imena neće naći na listama. Indirektno je to poručio i Izetbegović.

– Bit će turbulencija i nezadovoljstava ponovo kad se budu pravile izborne liste, ali je SDA u stanju da sve te probleme nadiđe.

Govorio je Izetbegović i o statusu Šemsudina Mehmedovića kojem je izrečen javni ukor Predsjedništva SDA 24. travnja, ali koji nikada nije povučen. Iz SDA su izbačeni Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović. Mehmedović je mudro odigrao tvrdeći da će djelovati po vlastitoj savjesti i neće se priklanjati Nezavisnom bloku u Parlamentu BiH. S druge strane, vrh SDA ne može ignorirati činjenicu da Mehmedović ima bezuvjetnu podršku SDA Tešanj. Izetbegović je kazao da se sa „Mehmedovićem čujem i sretnem, cijenim da se neće ponoviti nesporazumi koje smo s njim imali.”

Mehmedović je ranije kazao da je uvrijeđen javnim ukorom, a ostaje da se vidi da li će i službeno biti povučen. Moguće je da na listama za Opće izbore 2018. godine neće biti ni njegovog imena, ali je jasno da će biti turbulencija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here