Goran Salihović se sumnjiči za niz krivičnih djela

0
712

Tužilaštvo BiH donijelo je jučer naredbu o provođenju istrage protiv Gorana Salihovića, suspendiranog glavnog tužioca ove pravosudne institucije, potvrdio je jučer Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Naredba o provođenju istrage, kako je pojašnjeno, pokrenuta je nakon dostavljene prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od 12. oktobra.

Disciplinski postupak
– U istrazi će se prikupljati dokazi i utvrđivati okolnosti u vezi sa sumnjom u počinjenje krivičnih djela, koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH – rekao je Grubešić.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a 28. septembra donijela je odluku o privremenoj suspenziji Salihovića s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Prije toga, VSTV je informirao javnost da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio disciplinsku tužbu protiv Salihovića, a pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca registrirana je po službenoj dužnosti na osnovu medijskih navoda. Nakon provedene istrage, UDT je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi Salihović izvršio disciplinske prekršaje iz Zakona o VSTV-u.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva. No, nije samo ove prekršaje počinio Salihović.

Prema ranijim pisanjima medija, on je u predmetu “Pavlović banka” zabranio postupajućem tužiocu Mirzi Hukeljiću da sasluša predsjednika RS Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u „Pavlović banci“.

Hukeljić je, kako prenose portali, izjavu o ovoj zabrani potvrdio glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić. Salihović je slično postupao i u predmetu „Bobar banka“. Postupajući tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužiocu da on uopće nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji uopće nemaju tužilačka ovlaštenja.

Osuđeni ubica

Nadalje, prema pisanjima medija, Salihoviću se još stavlja na teret da je planirao da bez dokaza uhapsi predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) Pericu Stanića.

Kako su pisali mediji, do ovih saznanja došlo se tokom obavještajnog nadzora nad osuđivanim ubicom iz Lukavca Almirom Bilalićem, za kojeg ističu da ga policija dovodi u vezu s međunarodnom trgovinom narkoticima.

Sve planirao s Plehom

Policijski izvori otkrili su da je onog trenutka kada je shvatio da je „ulovljen u nečasnim i nezakonitim radnjama“, Salihović počeo planirati hapšenje čelnika pravosudnih, obavještajnih i policijskih agencija koje su dokumentirale njegove sumnjive poslove.

Hapšenje čelnika pravosudnih organa Salihović je planirao, kako su ranije pisali mediji, sa svojim saradnikom Hasanom Plehom.

Autor: M. AŠČIĆ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here