Hrvatska se prisjeća Vukovara, Grada heroja

0
5255

U GRADOVIMA diljem Hrvatske paljenjem svijeća obilježava se 25. godišnjica vukovarske tragedije, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

“Neka priča o povratku u Vukovar ostane vječna poruka”

U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje se održava pod nazivom “I reću ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar”, na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice večeras su zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine.

Dragovoljac Domovinskog rata Boris Vukadinović podsjetio je na dane obrane od velikosrpske agresije na Vukovar i Škabrnju poručivši kako je Hrvatska Vukovar, a Vukovar je Hrvatska.

“Nikome ga ne damo i zauvijek je naš. Zapamtimo da smo se kao ujedinjen narod u slozi, vjeri u pravdu, snažni i odlučni u nakani vratili u Vukovar bez želje za osvetom i mržnjom u srcu. Tuđinac je priznao da je to naše i to zauvijek tako i ostaje,” naglasio je Vukadinović.

“Neka priča o povratku u Vukovar ostane vječna poruka i pouka narodu i mladeži da Lijepu našu učinimo bojim mjestom za život”, istaknuo je. “Večeras se prisjećamo svakog mjesta gdje se prolila krv nevinih, i Škabrnje koju su 18. studenoga 1991. napali JNA i pobunjeni Srbi masakrirali civile i branitelje, a mjesto spalili, uništili i opustošili. Silno nam nedostaju i oni za čiji se ni grob ne zna i svaka zapaljena svijeća gori na njihovu grob ma gdje on bio,” rekao je Vukadinović poručivši kako je priča o Vukovaru simbol borbe za neovisnost i temelj hrvatske države.

Učenici zagrebačkih škola zapalili su svijeće, kojima je ispisano ime grada Vukovara, a svijeće su zapalili i izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova zastupnici Nikola Grmoja i Miro Bulj, predsjednika Vlade zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić i pomoćnica Nevenka Benić te Glavnog stožera HV-a brigadir Ivan Turkalj. Svijeće su zapalili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zajedno sa zamjenicom Vesnom Kusin i pročelnikom Gradskog ureda za branitelje Miodragom Demom te predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić. Vjerski obred služio je izaslanik Vojnog ordinarijata pater Viktor Grbeša.

U prigodnom programu izvedeni su recitali, među kojima i vukovarske legende novinara Siniše Glavaševića “Grad to ste vi” u interpretaciji dramskog umjetnika Joška Ševe te poznata pjesma “Gospodine generale (Zapamtite Vukovar)” u izvedbi Vladimira Kočiša Zeca.

U znak mira u zrak je pušteno 200 bijelih balona, a duž Ulice grada Vukovara građani su zapalili lampione odajući počast gradu heroju i njegovim žrtvama. Počast su tradicionalno odali motociklisti vozeći u povorci u pratnji policije.

Pripadnici Hrvatske vojske i policije razvili su transparent s natpisom “I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar 18.11.1991.” Na platou je svijećama oblikovan i križ, a na središnju veliku svijeću, uz koju su stajali pripadnici Počasno zaštitne bojne Vukovarsko svjetlo mira položio je zapovjednik obrane Sajmišta i veteran 148. brigade HV-a Zvonko Ćurković.

Obilježavanje je održano u organizaciji Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske u suradnji s 55 udruga i klubova hrvatskih branitelja iz Zagreba.

U dvorištu vukovarske bolnice zapaljene svijeće

Paljenjem svijeća u dvorištu vukovarske Opće bolnice te molitvom koju su kod spomen-obilježja u njezinu krugu predvodili mladi iz Vukovara mnogobrojni Vukovarci i djelatnici bolnice odali su navečer počast žrtvama agresije bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba na Vukovar 1991. godine.

Mnogobrojnim Vukovarcima u molitvi su se pridružili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te članovi Vlade s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na čelu koji su danas u Vukovaru održali sjednicu. Svijeće su zapaljene i kod zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu – putu spasa, uz gradsku obilaznicu, koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između toga grada i slobodnoga vinkovačkog područja.

Program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će sutra u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva te mnogobrojni hrvatski građani položiti vijence i zapaliti svijeće, a tu će se služiti i misa zadušnica.

Ljudi u Vukovar stižu cijeli dan, a grad je večeras pun autobusa, osobnih automobila i motora iz mnogih hrvatskih gradova.

Duž glavnih vukovarskih ulica i u prozorima obiteljskih kuća i stanova gore lampioni kao podsjetnici na veliku patnju i stradanje Vukovaraca u agresiji prije 25 godina.

U Splitu otkriven spomenik Vukovaru

Uoči 25. godišnjice okupacije Vukovara u Splitu je popodne otkriven spomenik “I u mom gradu Vukovar svijetli”, postavljen na zelenoj površini na raskrižju Ulice Domovinskog rata i Vukovarske.

Spomenik je izrađen i postavljen po idejnom rješenju akademske kiparice Dijane Ive Sesartić kao znak sjećanja na herojsku obranu grada Vukovara. Skulptura brončanog dječačića anđela “Lumin”, visine 150 centimetara, postavljena je na kamenu s otvorima koji svijetle kad se upali gradska rasvjeta.

Gradonačelnik Ivo Baldasar podsjetio je da je spomenik izgrađen zahvaljujući zajedništvu županije i grada te u znak sjećanja na tešku žrtvu Vukovara, na stradanje, mrtve, poginule i nestale.

“Iz te žrtve je proisteklo jedinstvo hrvatskog naroda i jedinstvo koje je dovelo do Republike Hrvatske. Mislim da bi nam to u današnjoj situaciji nove razjedinjenosti i svih mogućih vrsta podjela trebalo biti svjetlo koje će nam svijetliti za jedinstvo, a ne samo za prošlost”, rekao je gradonačelnik Baldasar.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako je sretan što su danas svečano otkrili spomenik Vukovaru kao zahvalnost na golemoj žrtvi koju je taj grad podnio za Hrvatsku. “Svi ovih godina naša županija sudjeluje u pojedinim projektima za Vukovar i to mimo ovoga spomenika, a ove smo godine za obnovu vodotornja dali 200 tisuća kuna. Ne treba zaboraviti ni vijećnike naše županije koji su dali novčane priloge kao doprinos za obnovu vodotornja”, dodao je župan Ževrnja.

Split je prvi grad u Hrvatskoj čiji su stanovnici prije 18 godina na dan pada Vukovara uz najdužu ulicu koja nosi ime toga grada, dugačku oko pet kilometra, svake godine paliti svijeće u spomen na sve žrtve rata, a inicijatorica te akcije bila je Vini Rakić.

“Ta se akcija s vremenom proširila diljem zemlje. Ova akcija ima znatnu potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje poziva sve odgojne ustanove da se u svojim sredinama priključe tom spomen-činu. To držim vrlo važnim jer škola nije samo kreda i računalo, škola je i ona koja njeguje i budi osjećaje, a odnos prema Domovinskom ratu je odnos prema domovini Hrvatskoj kao svojoj najširoj obitelji, rekla je Rakić.

Podsjetila je da Splićani svijeće pale duž cijele Vukovarske ulice pa danas s obje strane gore svijeće na 10 kilometara.

Nakon otkrivanja spomenika mnogi su građani zapalili svijeće.

I u Osijeku učenici palili svijeće

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić s predstavnicima vojske, policije i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u četvrtak navečer na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatskom domobranu u Osijeku.

Gradonačelnik Vrkić rekao je kako ima osjećaj da – što više vrijeme odmiče od vukovarske tragedije i herojskih podviga branitelja – imamo sve manje riječi te da se ne može opisati zahvalnost koju branitelji zaslužuju. Župan Šišljagić istaknuo je kako je Vukovar, bez obzira na žrtve i sve što se dogodilo, značio preokret u Domovinskom ratu te da su žrtve Vukovara najavile slobodu, neovisnost, oslobađanje svih okupiranih dijelova Hrvatske i na kraju priznanje Ujedinjenih naroda i svjetske zajednice. Izaslanstva su se nakon toga uputila na križanje Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku kod Spomenika crvenog fiće, gdje su zajedno sa sudionicima motorističke karavane “Od Prevlake do Vukovara” te učenicima osječkih škola zapalili svijeće.

Varaždin

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i ove je godine u Varaždinu obilježen paljenjem svijeća na glavnome gradskom Trgu kralja Tomislava, ispred Gradske vijećnice. U organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije građani, branitelji i učenici varaždinskih osnovnih škola zapalili su 500 svijeća u obliku vukovarskog vodotornja te su njima i ove godine napisali ime grada heroja.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš podsjetio je na doprinos Varaždinaca u Domovinsku ratu i u obrani Vukovara. Rekao je da se paljenjem svijeća šalju dvije poruke.

“Prva je da se pad Vukovara nikad ne zaboravi i da se nikad više takve strahote u Lijepoj našoj ne ponove. Druga je da svima koji pomišljaju da bi mogli nasrnuti na Hrvatsku poručimo da u Hrvatskoj postoje ljudi, da postoji narod koji zna braniti svoju domovinu”, istaknuo je gradonačelnik.

Dubrovnik

U spomen na žrtvu Vukovara i mnogi Dubrovčani su u četvrtak navečer u Vukovarskoj ulici zapalili lampione. Uoči obilježavanja 25. godišnjice okupacije Vukovara navijačka skupina Torcida na Ilijinoj glavici obnovila je prigodni mural, a za petak predvečer tamo su najavili i odavanje počasti Gradu heroju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here