EU uvezuje zapadni Balkan u korist građana i privrede

0
212

Komesar Evropske unije (EU) za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn danas je u Odžaku prisustvovao ceremoniji simboličnog polaganja kamena temeljca za izgradnju prekograničnog mosta na rijeci Savi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što predstavlja prvi od nekoliko projekata u oblasti transporta i energetike čiji je cilj poboljšanje infrastrukturnih veza širom zapadnog Balkana.
Komesaru Hahnu pridružili su se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko, hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te drugi zvaničnici BiH i Hrvatske.

U okviru Agende povezivanja, BiH se angažirala na ambicioznom programu izgradnje auto-puta, uključujući Koridor Vc na Mediteranskom koridoru, u saradnji sa susjedima. Ovaj investicijski projekat podrazumijeva 10,7 km modernog auto-puta, prekogranični most preko rijeke Save te prekogranični objekat na dionici Svilaj-Odžak na Koridoru Vc, za koji je EU izdvojila finansijsku podršku od oko 90 miliona eura.

– Most kod Svilaja spajat će BiH i Hrvatsku, a istovremeno približava zapadni Balkan Evropskoj uniji – izjavio je Hahn.

Dodao je da je most kod Svilaja opipljiv primjer tješnje integracije cijele regije zapadnog Balkana u kontekstu Agende povezanosti.

– Naš zajednički cilj je unaprjeđenje infrastrukturnih veza širom zapadnog Balkana te između regije i EU. Bolja povezanost stimulira ekonomski rast koji, zauzvrat, kreira više prilika za zaposlenje. Jačamo okosnicu konkurentnosti ovih zemalja- istakao je.

Unaprjeđenje povezanosti na zapadnom Balkanu, kao i između zapadnog Balkana i EU predstavlja ključni faktor ekonomskog razvoja regije. Najvažniji prioritet Komisije u ovoj regiji je Agenda povezanosti, uz punu podršku vlada zapadnog Balkana.

Poseban naglasak stavljen je na pripremu i finansiranje konkretnih investicijskih projekata za regionalnu infrastrukturu, ali i na primjenu tehničkih standarda i netehničkih mjera. EU planira da obezbijedi do 1 milijardu eura za sufinansiranje Agende povezanosti u periodu od 2014. do 2020. U protekle dvije godine, EU je obezbijedila 300 miliona eura za 13 projekata.

Također, unaprjeđenje povezanosti na zapadnom Balkanu, kao i između zapadnog Balkana i EU, predstavlja ključni faktor i za razvoj i zapošljavanje te će donijeti direktnu korist regionalnim ekonomijama i građanima.

Nacionalni investicijski odbori (NIC) odgovorni su za definiranje i upravljanje jedinstvenih lista prioritetnih infrastrukturnih projekata te predstavljaju osnovu za programiranje svih dostupnih izvora finansiranja (uključujući nacionalne i druge donatore).

Evropska komisija će preko Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) sufinansirati napredne energetske projekte sa liste PECI (projekti od interesa za Energetsku zajednicu) i napredne projekte u oblasti transporta iz TEN-T (Trans-evropska transportna mreža), uz kredite međunarodnih finansijskih institucija, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here