Erdogan: Uvest ćemo zabranu letova onima koji zabranjuju let mog ministra

0
163

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će Turska uvesti zabranu letova za zemlje koje su zabranile let šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua.
Na skupu u Eskisehiru, predsjednik Erdogan je istakao kako je Turskoj neophodan efikasniji sistem upravljanja koji je predviđen reformom ustava koja će 16. aprila biti predmet referenduma u toj zemlji.

On je tom prilikom kazao da demokracija i slobode na Zapadu sežu sve dotle dok su u skladu sa interesima tih zemalja.

“Političke partije u tim zemljama su uvidjele da rasizam, fažizam, mržnja prema strancima i antiislamizam uzimaju maha i sve su se okrenule u tom pravcu, a po strani ostavile demokraciju, pravo, pravdu i slobode. Evropski sud donosi odluku i zabranjuje marame. Dosadilo nam je više. Pa, gdje su te slobode, vjerske slobode o kojima su govorili“, kazao je Erdogan.

Osvrnuvši se i na nedavni skandal u holandskom Rotterdamu, Erdogan je kazao da su vrata Turske zatvorena “nedemokratama“ koji su zatvorili svoja vrata turskoj ministrici i zabranili joj ulaz u turski konzulat u Rotterdamu koji je teritorija Turske.

“Onima koji su mom ministru vanjskih poslova zabranili let, neka ne zamjere, od sada ima i naša zabrana za letove“, poručio je Erdogan.

Holandske vlasti su u subotu otkazale gostoprimstvo šefu turske diplomacije Mevlutu Cavusogluu, a istog dana su spriječili i tursku ministricu porodice i socijalne politike Fatmu Betul Sayan Kayu u nakani da posjeti turski konzulat u Rotterdamu.

Policija je ministricu Kayu deportovala u Njemačku, a turski građani su se okupili ispred konzulata kako bi protestirali protiv tog čina. Policija je u zgradi konzulata držala zatvorene turske diplomate, a upotrebom sile je brutalno intervenirala i na okupljene demonstrante.

Skandal je izazvao oštru reakciju zvanične Ankare, a turski državljani su protestirali ispred holandskih diplomatskih ureda u Turskoj i drugim zemljama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here