Državne tvrtke duguju više od milijardu maraka a inspekcije ulaze u privatne

0
1760

Dok državne institucije treniraju strogoću nad privatnim tvrtkama, obrtima, uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima, deset najvećih dužnika za neplaćene poreze čine javna poduzeća.

Udruga poslodavaca Federacije BiH je, pozivajući se na službene podatke Porezne uprave FBiH, objavila i listu najvećih poreznih dužnika u ovom bh. entitetu iz koje se jasno vidi kako su, od ukupnog duga po osnovi poreza, doprinosa, pristojbi i drugih naknada, koji iznosi 2,27 milijardi KM, na prvom mjestu ponovno JP Željeznice FBiH, čiji dug iznosi 205,1 milijun KM. Nakon njih slijedi KJKP GRAS sa 129 milijuna KM duga, RMU “Kreka” sa 124 mil. KM, RMU Zenica – 111,2 mil. KM i RMU Kakanj – 77,8 milijuna KM.

Na popisu dužnika, objavljenom u srpnju ove godine, nalazi se čak 2647 gospodarskih subjekata koji duguju više od 50 tisuća KM poreznih obveza. Od ukupnog iznosa duga, 1,78 milijardi KM odnosi se na glavnicu, a 472,8 milijuna KM na kamate. Prvih deset neslavnih mjesta zauzeli su javna poduzeća i javne ustanove koje su u većinski državnom vlasništvu. Na toj listi nalazi se veliki broj bolnica i javnih ustanova kao što su fakulteti, studentski centri, čak i Služba za zapošljavanje USŽ-a čiji porezni dug iznosi 29,1 milijuna KM – priopćeno je iz Udruge poslodavaca FBiH. Bolnice, studentski centri, županijska ministarstva, općine, javni RTV servisi imaju na desetke milijuna duga po poreznoj i drugoj osnovici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here