Država na aparatima

0
372

SARAJEVO – Kako stvari makar danas stoje, institucije BiH su u potpunoj blokadi – redovno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije održano jer zastupnici iz RS-a nisu došli, potom je otkazana sjednica Vijeća ministara, a vrhunac je bio prekidanje sjednice Predsjedništva BiH, prvi put otkako ta institucija postoji.

Informacija o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

Tako glasi jedina točka dnevnog reda vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazane za ponedjeljak s početkom u 13 sati. Zasjedanje je sazvano „na zahtjev grupe poslanika NSRS-a“, a najavljuje se obraćanje Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i Mladena Ivanića, predsjedatelja Predsjedništva BiH.

SNSD u državnoj vlasti

Kako stvari makar danas stoje, institucije BiH su u potpunoj blokadi – redovno zasjedanje Zastupničkog doma Parlamenta BiH nije održano jer zastupnici iz RS-a nisu došli, potom je otkazana sjednica Vijeća ministara, a vrhunac je bio prekidanje sjednice Predsjedništva BiH, prvi put otkako ta institucija postoji.

U ovom trenutku nitko ne može prognozirati što će se dalje događati i hoće li i kako državne institucije nastaviti funkcionirati. Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, sa svoje strane priopćava da državna vlada mora biti glas razuma jer od nje zavise brojni projekti.

“Koja većina?
Rad Parlamenta BiH već dugo škripi i često uopće nije jasno postoji li parlamentarna većina u kojoj je koalicija SDA – HDZ – Savez za promjene – SBB. Čak i kada se pukotine vide golim okom, pokušavaju se sakriti i prikriti kako bi se ta koalicija i njeni lideri održali na vlasti.”

S druge strane, Ivanić poručuje da se ušlo u tešku krizu „i ja sam zamolio predstavnike RS-a da ne rade ono što je uradio Bakir Izetbegović koji je napustio institucije BiH“-

– Mi trebamo ostati, a kako ćemo raditi, što ćemo raditi, postoji li većina odlučit će politički lideri RS-a i to će se desiti u ponedjeljak na sastanku Narodne skupštine RS-a, kaže Ivanić.

Ovog trenutka, sve je u igri pa i to da SNSD Milorada Dodika u parlamentarnoj većini i Vijeću ministara zamijeni Savez za promjene u kojem su SDS, PDP i NDP.

O takvoj mogućnosti SNSD šuti baš kao i SDA, a Vukota Govedarica, šef SDS-a je direktan:

– Sjednica NSRS-a u ponedjeljak treba manifestirati naše jedinstvo, a u tom jedinstvu neće sudjelovati predsjednik RS-a, jer on nije i neće da sazove zasjedanje Narodne skupštine za što je nadležan po Ustavu. Još nismo usuglasili ni zaključke… Dodikovo je legitimno pravo da želi u vlast, a ako to žele Izetbegović i SDA i njegovi koalicijski partneri, neka ga izaberu za suradnika i neka je Dodiku sretan put.

Rad Parlamenta BiH već dugo škripi i često uopće nije jasno postoji li parlamentarna većina u kojoj je koalicija SDA – HDZ – Savez za promjene – SBB. Čak i kada se pukotine vide golim okom, pokušavaju se sakriti i prikriti kako bi se ta koalicija i njeni lideri održali na vlasti.

Skrivanja više ne može biti – sve je ogolilo upućivanje zahtjeva Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude protiv Srbije i to je upalilo alarm u cijeloj državi. Čisto pravno pitanje promovirano je bez ikakve potrebe u političko kombinirano s politizacijom svega i svačega. Ni činjenica da je sada sve u rukama Međunarodnog suda pravde i ničijim drugom s tim što nitko ne zna kakva će biti odluka, ne smiruje strasti, naprotiv.

Drama i kaos

Tako Dodik priopćava suludi stav da je slanje zahtjeva „akt mržnje Bošnjaka prema Srbima“ – time dodatno radikalizira situaciju u zemlji i uzima sebi za pravo da svoj osobni stav proglasi stavom kompletnog srpskog naroda.

To što zahtjev za reviziju presude nije protiv RS-a niti srpskog naroda nego jedino i isključivo protiv režima Slobodana Miloševića i Srbije iz devedesetih godina prošlog stoljeća, namjerno prešućuje. Vatru potpiruje i Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije porukom da će njegova zemlja poduzeti sve mjere kako bi zaštitila srpski narod u BiH. I on namjerno prelazi preko činjenice da nitko ne traži kolektivnu odgovornost srpskog naroda nego pojedinačnu, onih koji su počinili ratne zločine uz podršku i suglasnost Miloševićevog aparata i režima. Uostalom, žrtve Miloševićevog režima nisu bili samo Bošnjaci i Hrvati nego i Srbi.

“Svađajmo se u krug do izbora…
Ukoliko se smiri sadašnja situacija, nova drama desit će se zbog prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH iza kojeg zajedno stoje Dodik i Čović… I tako će se sve vrtiti u krug do općih izbora u listopadu iduće godine. A izborna kampanja uvelike je u toku.”

Svakako da treba vidjeti što će idućih dana uraditi Izetbegović i Dragan Čović. Ivanić optužuje Izetbegovića za izazivanje najveće postdaytonske krize, a zaobilazi Čovića koji se konkretno ne izjašnjava čak ni o tome da su u agresiji na BiH teško nastradali i Hrvati.

Bez obzira na zapaljive pojedinačne izjave koje stižu iz Beograda, Srbija i njen premijer Aleksandar Vučić uglavnom mirno gledaju na ono što se događa u BiH, uvjereni da će Međunarodni sud pravde odbiti zahtjev za reviziju. Odnos prema BiH bit će jasniji odnosom Beograda prema zajedničkim projektima – izgradnji mosta i graničnog prijelaza između Bratunca i Ljubovije i autoputa Sarajevo Beograd.

U samoj BiH kaotično je stanje i vlast je stavila državu i građane na čekanje. Kada će državni Parlament zasjedati, nitko ne zna. Optimizam ulijeva očekivanje da Narodna skupština RS-a neće donijeti najgoru moguću odluku – povlačenje predstavnika RS iz državnih institucija. Ukoliko se to dogodi, preuzet će na sebe apsolutnu odgovornost za bojkot i blokadu BiH za što bi RS i njeni najviši dužnosnici morali platiti skupu cijenu.

Kako god, socijalne i ekonomske reforme, europske integracije BiH, ispunjavanje Upitnika Europske komisije… sve je to stavljeno u drugi plan. Nakon što se smirio kaos zbog gaženja odluke Ustavnog suda BiH o 9. siječnju kao Danu RS-a i što je neustavno organiziran referendum u RS, stigao je novi zbog zahtjeva za reviziju presude. Ukoliko se smiri sadašnja situacija, nova drama desit će se zbog prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH iza kojeg zajedno stoje Dodik i Čović… I tako će se sve vrtiti u krug do općih izbora u listopadu iduće godine. A izborna kampanja uvelike je u toku.

Bakiru Izetbegoviću ostaje obaveza da hitno javnosti odgovori na dva pitanja – koji su novi dokazi priopćeni u zahtjevu za reviziju i čijim novcem će se financirati kompletan postupak pred Međunarodnim sudom pravde.

Autor: Dnevni list

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here