DRASTIČNO POJEFINJENJE HRVATSKIH PUTNIH ISPRAVA: U koje zemlje Hrvati mogu s osobnom, a kamo s putovnicom?

0
297

Hrvatska je po broju država u koju se može putovati s hrvatskom putovnicom na 24. mjestu u svijetu budući da se njome može ući u 149 zemalja bez vize.

Njemačka putovnica je najmoćnija budući da je već nekoliko godinu zaredom na prvom mjestu sa 177 država u koje njemački državljani mogu bez vize i s najmanje provjera.

Druga je Švedska s jednom državom manje, a treće mjesto dijele Finska, Francuska, Italija, Španjolska i Velika Britanija sa 175 zemalja. Nastavak popisa potvrđuje dominaciju putnih isprava europskih država. Na četvrtom su mjestu Belgija, Danska, Nizozemska i SAD.

Na petom su Austrija, Japan i Singapur. Irska je rangirana na šestom mjestu, zajedno s Kanadom, Južnom Korejom, Luksemburgom, Norveškom, Portugalom i Švicarskom.

Od zemalja u regiji, Slovenija je na 12 mjestu i njeni državljani bez vize mogu putovati u 164 zemlje, Srbija je na 43. mjestu (115), Crna Gora 47. (107), BiH 52. (101) …

Hrvatski državljani pomoću valjane osobne iskaznice od prvog srpnja 2013. mogu ulaziti u sve zemlje Europske unije te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, a odnedavno i u Švicarsku.

Valja podsjetiti kako je nedavnom odlukom hrvatske Vlade drastično pojeftinila izrada putovnice, koja će se sada plaćati 50 kuna (200 kn u žurnom postupku), a koja je dosad stajala nešto više od 400 kuna, dok je ona u žurnom postupku stajala 220 kuna više.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here