Dolar oslabio nakon Trumpovih izjava o tečaju i kamatama

0
315

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna oslabio, nakon dva tjedna rasta, jer su ulagače uznemirile izjave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da dolar postaje prejak i da bi kamate trebale ostati niske.

Tečaj američke valute prema japanskoj potonuo je prošloga tjedna 2,2 posto, na 108,65 jena, najnižu razinu u pet mjeseci, piše Reuters.

Dolar je oslabio i prema europskoj valuti, pa je cijena eura porasla 0,2 posto, na 1,0610 dolara.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna pao oko 0,6 posto, na 100,59 bodova.

Američku valutu i prinose na američke državne obveznice oštro su polovicom tjedna pogodile izjave Donalda Trumpa u intervjuu za Wall Street Journal da dolar postaje suviše jak i da će naštetiti američkom gospodarstvu.

Kazao je, također, da bi kamatne stope u SAD-u trebale ostati niske, čime je prekinuo uobičajenu praksu američkih vlada, kako demokratskih tako i republikanskih, da se suzdržavaju od komentara o monetarnoj politici u SAD-u.

Također, nije uobičajeno da predsjednik govori o vrijednosti dolara, što je često tema koja se prepušta ministru financija.

Najnovije izjave samo su podsjetile ulagače na Trumpovu retoriku vezanu za trgovinski protekcionizam, što izaziva zabrinutost kod onih koji očekuju da će dolar jačati.

“Dramatičan je to zaokret u Trumpovoj retorici. Imajući na umu nastavljene verbalne intervencije američke vlade na valutnim tržištima, mišljenja smo da će svaki uspon dolara u bliskoj budućnosti biti ograničen, unatoč umjerenom tempu rasta kamata u SAD-u”, kazao je valutni analitičar IronFX-a Sakis Paraskevov.

Uz to, dolar je oslabio zbog toga što su geopolitičke napetosti potaknule veću potražnju za investicijama koje ulagači smatraju sigurnijima u vrijeme rastućih neizvjesnosti na političkom i gospodarskom planu, poput japanske valute, zlata…

U fokusu je, naime, prošloga tjedna bio razvoj geopolitičkih zbivanja, u kontekstu najnovijih izjava Trumpa da je Sjeverna Koreja problem koji će biti riješen, a rastu i špekulacije da bi Pyongyang mogao biti na rubu provedbe šestih u nizu nuklearnih pokusa, prenosi Hina.

Nadalje, u Afganistanu je u četvrtak SAD bacio najmoćniju američku nenuklearnu bombu. “Bomba zvana “majka svih bombi” imala je za cilj Sjevernoj Koreji pokazati jakost američkih vojnih snaga”, komentirao je Kaneo Ogino, valutni analitičar u tvrtki Global-info.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here