Gdje su Mario Tolić i Verner Ajdari?

Nakon što je SLOBODNA BOSNA prva, prije petnaest dana, objavila do tada nepoznate detalje o misterioznom nestanku Zeničanina MARIJA TOLIĆ i VERNER AJDARIJA iz Travnika kojima se 25. ožujka u Sarajevu izgubio svaki trag,

 

panično je reagirao njihov zajednički prijatelj ZIJAD ZIKE TURKOVIĆ, koji se dao u potragu za našim urednikom Senad Avdić; u ovom broju otkrivamo zašto se Zike Turković zabrinuo nakon što je objelodanjena njegova veza s Mariom Tolić, gdje su bili i sa kim su se u Sarajevu trebali sastati Tolić i Ajdar, i što su u posljednjem telefonskom razgovoru poručili prijateljima u Zenici
Iako je Tolić poslao poruku da dolazi, Turković se nije pojavio na na dogovorenom sastanku u sarajevskom restoranu Toscana

Prošlo je više od mjesec dana otkako su u Sarajevu netragom nestali Zeničanin Mario Tolić i Werner Ajdar iz Travnika, ali se o sudbini dvojice prijatelja i dalje ništa ne zna. Iako su inspektori Federalne uprave policije (FUP), u suradnji s drugim policijskim agencijama u BiH, započeli opsežnu istragu, a Tolić obitelj za svaku korisnu informaciju ponudila vrijednu nagradu, još je uvijek misterija gdje su i kako u centru Sarajeva nestala dva čovjeka?!

Podsjetimo, Mario Tolić i Werner Ajdar su iz Zenice u Sarajevo krenuli 25. ožujka oko 20 sati, u sivom Porscheu švicarskih registarskih oznaka. Prijateljima su posljednji put telefonirali pola sata iza ponoći, nakon čega od njih više nije bilo glasa. Tolić je obitelj nestanak prijavila poslije dva dana, kada je broj njegova mobilnog telefona postao nedostupan. Do tada su vjerovali kako se s prijateljima u Sarajevu dobro zabavljaju, budući da je do 27. ožujka navečer i Tolićev i Ajdarijev mobilni telefoni bio je uključen, ali se na pozive nitko nije javljao.

PRIJATELJSTVO DUGO DVADESET GODINA
Prije petnaestak dana smo objavili da su prvi nalazi policijske istrage pokazali kako su dvojica prijatelja posljednji put viđeni u restoranu Toscana (nekadašnji Bel Ami) u sarajevskom naselju Pofalići. Napisali smo i kako su Mario Tolić i Werner Ajdar u Sarajevu bili u društvu nekolicine ovdašnjih kriminalaca, među kojima je najpoznatiji Zijad Zike Turković, bez sumnje, Tolićev stari znanac. No, informacija da se Turković sastao s Tolić 25. ožujka i vozio njegov skupocjeni automobil, silno je uznemirila tog kriminalca, koji se odmah po izlasku Slobodne Bosne, dao u potragu za glavnim i odgovornim urednikom Senada Avdića. Nakon što je Avdić prijavio policiji da se Zijad Turković o njemu raspituje po sarajevskim kafanama, zbog čega je pozvan na saslušanje u MUP Kantona Sarajevo, Turković je u razgovoru s inspektorima, a naknadno iu priopćenju za medije, negirao da je prijetio Senadu Avdiću, ali i da je na dan nestanka sjedio s Marijom Tolić. "Tražio sam od zajedničkog prijatelja broj Avdićevog telefona, kako bi ga pitao zbog čega već duže vrijeme piše laži o meni, i zbog čega nije objavio nijedan demanti koji mu je upućen", izjavio je Zijad Turković. Kako su, međutim, tvrdnje da Slobodna Bosna nije objavila nijedan Turkovićev demanti notorna laž, kao što je notorna činjenica da je on sve eventualne nesporazume s glavnim i odgovornim urednikom mogao riješiti posjetom Redakciji, a ne u sarajevskim kafanama, jasno je da se iza Turković panične reakcije kriju drugi, mnogo ozbiljniji razlozi.
Ma koliko se, naime, trudio "relativizirati" svoje odnose s Mariom Tolić, brojni su svjedoci koji mogu potvrditi da su Zijad Turković i nestali Zeničanin dugogodišnji bliski prijatelji. Mario Tolić je iz rodnog grada otišao početkom '90-tih godina, kada u Nizozemskoj počinje graditi respektabilnu "kriminalnu karijeru". Nije tajna da je novac zaradio pljačkajući butike s markiranom odjećom, da je s lakoćom "operirao" po draguljarnicama, te da je među kriminalcima s prostora bivše Jugoslavije imao brojna poznanstva. Među njegovim najbližim prijateljima bio je i Zike Turković, koji se tih godina u Nizozemskoj i Njemačkoj bavio istim "poslovima". Prijateljstvo između njih dvojice traje više od dvadeset godina, iako se Zike Turković kasnije skrasio u Sarajevu, dok je Tolić nastavio živjeti na relaciji Nizozemska-Hrvatska-BiH. Mario Tolić je prije nekoliko godina u Puli sagradio luksuznu kuću, ali je u zimskim mjesecima redovito boravio u Zenici, gdje mu živi majka i dva brata. Osim toga, suvlasnik je i diskoteke na Vlašiću, gdje ima i apartman. Tolić zenički prijatelji tvrde da se on za svakog posjeta Sarajevu najprije javljao Turković, koji je, nerijetko, bio njegov domaćin. Posljednji put je Mario Tolić u Turkovićevoj kući u sarajevskom naselju Grbavica boravio 19. ožujka, i to dva dana.

JARUGA, GDJE SI, ČEKAMO TE SAT VREMENA

Premda je njih dvojicu vezalo čvrsto prijateljstvo i mnoštvo zajedničkih "poslovnih pothvata", Tolić se, ipak, prijateljima povjerio da mu Turković, već dulje vrijeme, duguje 35.000 eura. Navodno je u više navrata od njega tražio da mu vrati novac, budući da mu je bilo poznato kako Turković u Sarajevu, pored kuće i dva skupocjena automobila, posjeduje i više nekretnina (stanova i poslovnih prostora koji su, kako se spekulira, uknjiženi na tuđa imena). Od Tolićevih prijatelja saznajemo i da mu je Turković nedavno kazao da mu može vratiti deset tisuća eura, po koje se tog kobnog 25. ožujka Tolić i zaputio u Sarajevo. Susret su dogovorili u restoranu Toscana, koji je Turković kupio prije izvjesnog vremena i izdao u najam poznatom folk pjevaču Semiru Ceriću koketa.
Mario Tolić i Werner Ajdar su iz Zenice u Sarajevo krenuli oko 20 sati, četrdesetak minuta kasnije bili su na ulazu u Sarajevo, budući da su tada prolazak sivog Porschea zabilježile kamere na naplatnim kućicama na autoputu. Gotovo u isto vrijeme, video snimak s kamera postavljenih na ulazu u Toscana registrirao je nekoliko istih džipova koji su u kratkom vremenu prošli pored restorana, ali i jednog sumnjivog muškarca koji je, navjerojatnije, na glavi imao periku. Čini se, dakle, kako je Mario Tolić u Sarajevu imao spremljen "doček", odnosno, da je netko budno pratio kada će se njegov automobil naći u blizini restorana.
Tolić i Ajdar su u Toscana stigli oko 21 sat, naručili su piće i čekali Turkovića koji se nije pojavljivao. Tada mu je Tolić, ali s mobitela jednog poznanika, poslao poruku "Jaruga, gdje si, čekamo te sat vremena?" Turković je odgovorio porukom na Tolićev mobitel, napisavši "Eto me, stižem", ali se do 22 sata nije pojavio, nakon čega su Mario Tolić i Werner Ajdar napustili restoran. I mada nije poznato gdje su se potom uputili, policija ima provjerena saznanja da je Tolićev Porsche oko ponoći, dok se u velikoj brzini nepropisno okretao na Vogošćanskoj petlji.

Pola sata kasnije Mario Tolić je telefonom pozvao prijatelja i panično kazao "Sreo sam Crnogorku!" U njihovim internim razgovorima, Crnogorka je bila šifra za Mithata Mekića zvanog Miki, dobro znanog kriminalca iz Novog Pazara, koji je posljednjih godina često boravio u Sarajevu (koristio je nekoliko iznajmljenih stanova na različitim lokacijama), premda je najviše vremena provodio u Istri, gdje odranije postoji brojna i vrlo moćna "kolonija" bosanskih kriminalaca. Kako nezvanično doznajemo, federalna policija Mekiću još nije ušla u trag.
Baš kao i Zike Turković, i Miki Mekić je bio dugogodišnji prijatelj Marija Tolić, još iz nizozemskih dana. No, za razliku od Tolić koji je s obojicom bio u dobrim odnosima, Turković i Mekić su se u međuvremenu razišli, mada nije poznato iz kojih razloga. Zna se tek da je Mekić prijetio da će razračunati s Turković i da se sarajevskim znancima hvalio kako ima "opasnu ekipu" iz Srbije. No, osim zajedničkog prijateljstva s Tolić, i Mekić i Turković su nestalom Zeničanin dugovali novac. Navodno je Miki Mekić trebao vratiti Tolić čak sto tisuća eura, ali je izmirenje starih dugova uporno izbjegavao, iako je nedavno u Poreču prodao luksuznu vilu, vrijednu više od milijun eura, koju je izgradio zajedno s Kenanom Merdanović. Prema nezvaničnim informacijama do kojih je Slobodna Bosna došla iz izvora bliskih istrazi, na Mithata Mikija Mekića i Zijada Ziku Turkovića, kao osobe koje bi ponajviše mogle znati o misterioznom nestanku Tolić i Ajdarija, nedavno je policijskim inspektorima ukazao i njihov zajednički prijatelj Sead Dumanjić. Dumanjić se, inače, sedam dana nakon Tolićevog nestanka, sam javio upravi Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, kako bi, nakon dugogodišnjeg prolongiranja, odslužio zatvorsku kaznu.

TRAŽENA OTKUPNINA - MILIJUN I POL EURA
Istragu o nestanku Marija Tolić i Wernera Ajdarija preuzeo je sarajevski kantonalni tužitelj Ćazim Hasanspahić, pred kojim je, sasvim izvjesno, još dosta posla. Osim činjenice da će u nastavku istrage sarajevskom tužitelju i federalnim policajcima biti nužna pomoć kolega iz susjedne Hrvatske (a moguće i iz Srbije i Crne Gore), brojne su im poteškoće do sada zadale i svakojake dezinformacije koje su, kako sada stoje stvari, vješto lansirane upravo iz kriminalnih krugova.

Tako su, prema jednoj verziji, Tolić i Ajdar stradali u osveti međunarodne narko-mafije čiji su pripadnici navodno bili, dok se istodobno povezuju is stravičnom likvidacijom srbijanskog kriminalca Cvetana Cvetka Simića čije je raskomadano tijelo nađeno u Zagrebu početkom ožujka. Bliži prijatelji Marija Tolić, međutim, vjeruju kako je, unatoč svim glasinama, nestali Zeničanin žrtva okrutne otmice i nadaju se da je još uvijek živ. Naime, Marijev suprugu Jasminu Tolić, nekoliko dana nakon njegovog nestanka, s crnogorskog broja telefona pozvao je nepoznati muškarac i tražio 1,5 milijuna eura za slobodu njezinog muža. Drugi poziv, također s crnogorskog broja, obitelj Tolić dobila je prije dvadesetak dana, kada je za Marija tražena otkupnina od 750 tisuća eura. No, čvrstog dokaza da je Mario Tolić i živ i zdrav, obitelj nije dobila.

SLOBODNA BOSNA

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar.