Bošković: U Stocu se ponovo sprema prekidanje izbora

0
324

Načelnik općine Stolac i kandidat HDZ-a BiH za načelnika Stjepan Bošković kaže kako se u Stocu svi spremanju za izbore, ”ali netko da ih provede, a netko da ih prekine”.

STOLAC – U Stocu će se u nedjelju održati ponovljeni izbori, a samo tri dana uoči toga, puno je nepoznanica, ali i napetosti, a čak se strahuje i od novih incidenata.
Načelnik općine Stolac i kandidat HDZ-a BiH za načelnika Stjepan Bošković kaže kako se u Stocu svi spremanju za izbore, ”ali netko da ih provede, a netko da ih prekine”.
”Imate Inicijativu koja je prekinula izbore 2. listopada i oni će raditi sve da ih prekinu i 19. veljače. Postoji nekoliko scenarija za prekidanje izbora, a jedan je da se napuste birački odbori. Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH se sa Općinskim izbornim povjerenstvom priprema za to. Nadam se da ti scenariji neće uspjeti i da će izbori biti provedeni”, kaže Bošković za Dnevni list.
On smatra da će Bošnjaci Stoca izaći na izbore i boriti se za vijećnike u Općinskom vijeću koji sutra mogu biti značajan politički faktor.
SIP spreman

U SIP-u BiH nemaju saznanja da se pripremaju scenariji za prekidanje izbora. ”Mi nemamo tih saznanja. Sve aktivnosti teku po planu i pozivamo sve sudionike da se izbori provedu na fer i korektan način”, rekla je glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić.
Ona napominje da je formiran Stožer za sigurnost kao i za svake izbore i da ga čine predstavnici sigurnosnih agencija koji će brinuti o sigurnosnom aspektu. Također, na svakom biračkom mjestu, kao i u Općinskoj izbornoj komisiji nalazit će se po jedan službenik SIP-a BiH koji će nadzirati i koordinirati rad.
Iz Općinske izborne komisije Stolac kažu da je se provode obuke i da se na prekjučerašnju obuku od oko dvjesto ljudi koji trebaju biti u biračkim odborima ili koji su zamjene nije javilo tek njih 14.
Navode da se obučavaju rezervni članovi koji bi u slučaju problema mogli biti imenovani kao zamjena.
Kolebanje u SDA

Od bivšeg kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana koga je SIP BiH skinuo s liste jučer nismo uspjeli dobiti informacije o tome je li odluka o bojkotu izbora koji je najavila Inicijativa konačna, kao ni komentar na Boškovićeve optužbe.
Iz Stoca pak stižu informacije kako je jedan dio stolačke SDA protiv bojkota izbora i da na terenu rade s ljudima kako bi se izašlo na birališta. Centrala SDA prepustila je stolačkom općinskom odboru da donese konačnu odluku o tome hoće li bojkotovati izbore. Konačnu odluku, kako doznajemo, SDA Stolac trebala bi donijeti večeras.
SIP BiH sredinom siječnja donio je odluku o poništavanju izbora u Stocu od 2. listopada prošle godine, kada je izborni proces prekinut zbog niza incidenata.
Na ponovljenim izborima u Stocu bit će dva kandidata za načelnika, i to Stjepan Bošković iz HDZ-a i Mato Komšić iz Socijaldemokratske fronte.
SIP BiH je u prosincu 2016. donio odluku da uz Kaplana i Mahmutćehajića s liste skine i Ahmeta Ljubovića i Božu Raguža zbog prekida izbornog procesa na proteklim lokalnim izborima u Stocu, a Apelacijski odjel Suda BiH nije uvažio njihove žalbe.
Odbijena apelacija Kaplana, Mahmutćehajića i Ljubovića

Jučer je i Ustavni sud BiH odbio apelaciju Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića i Ahmeta Ljubovića na odluke SIP-a BH o skidanju s izbornih listi. Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan rekao je za Dnevni list da je apelacija odbačena kao nedopuštena zbog neiscrpljivanja pravnih lijekova koji su mogući.
Piše: Sanja Bjelica Šagovnović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here