BiH izvezla oružja u vrijednosti od skoro 400 miliona eura

0
178

Bosna i Hercegovina u prošloj je godini izvezla oružja i vojne opreme u vrijednosti od 389.228.713 eura, podaci su Ministarstva vanjske trgovine BiH. Na listi zemalja koje su odbijene kao naručitelji oružja iz BiH našla se Burkina Faso.

Potpisnici Konvencije

Naime, kako je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH, ova afrička država nije mogla dobiti suglasnost na zahtjev za izvoz naoružanja jer je članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

– Prema odredbama te ekonomske zajednice, oni su potpisnici Konvencije o malom i lakom oružju i pripadajućoj municiji. To podrazumijeva moratorij na uvoz, izvoz i proizvodnju malog i lakog oružja. Ministarstvo vanjskih poslova bez saglasnosti komisije ECOWAS-a ne može dati saglasnost za potencijalni izvoz naoružanja i vojne opreme u njihove zemlje članice. Zato se nije moglo udovoljiti zahtjevu Burkine Faso, koja je jedina članica ECOWAS-a koja je uputila zahtjev u toku 2016. godine – kazao je Nebojša Regoje, načelnik Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

On podsjeća da nijedna članica ECOWAS-a ne bi mogla dobiti potrebnu dozvolu. Napominje da ne postoji lista zemalja kojima je odobren izvoz oružja jer se stvari mijenjaju.

Politička situacija

– Neka zemlja, naprimjer, može istupiti iz ECOWAS-a, neka pristupiti, u nekoj će se promijeniti politička situacija, negdje će doći do međunarodnih sankcija. U skladu sa zahtjevima za izvoz odlučuje se na konkretnom zahtjevu – pojasnio je Regoje.

Najznačajniji izvoznici oružja i vojne opreme u BiH u 2016.

UNIS „Ginex“ d.d. – Goražde

„Igman“ d.d. – Konjic

„Binas“ d.d. – Bugojno

BNT – Tvornica mašina i hidraulike d.d. – Novi Travnik

„Pretis“ d.d. – Vogošća

„Zrak“ d.d. – Sarajevo

„Pobjeda Technology” d.o.o. – Goražde

„Zrak optoelektronika“ a.d. – Teslić

„Tehnički remont“ a.d. – Bratunac

„Ba-Metalexport“ d.o.o. – Istočno Sarajevo

„Džamp“ d.o.o. – Sarajevo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here