BALKANSKI UHLJEBI Oni imaju najbolje plaćen posao u najsiromašnijoj državi u regiji

0
269

Al Jazeera Balkans pozabavila se plaćama parlamentarnih zastupnika zemalja u regiji te ih usporedila s prosječnim i minimalnim plaćama, a povod je bila odluka izaslanika Doma naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine koji su sebi povisili naknade za odvojeni život, pa će na ime te povlastice ubuduće primati 400 umjesto 300 eura mjesečno.
Svoju su odluku, piše AlJazeera Balkans (AJB), obrazložili usklađivanjem te naknade s drugim domom u federalnom parlamentu, Predstavničkim, s tim da se nisu svi složili s takvom odlukom.

“Umjesto da se naknade izjednače sniženjem, odlučili su se na povećanje”, kazao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Domu naroda federalnog Parlamenta koji smatra da je naknada za odvojeni život “neutemeljena, nemoralna i apsurdna”.

“Nažalost, građani uporno, uprkos informiranosti o svemu, slobodnom voljom glasaju za iste te stranke i ljude. Je li riječ o nekoj podvrsti stokholmskog sindroma, ili o nečemu drugom, pitanje je na koji odgovor možda mogu dati eksperti iz psihologije ili sociologije, a ne ja”, kazao je Kojović.

Imaju viša primanja od kolega u mnogo bogatijim državama

Prema podacima tamošnjeg Centra za civilne inicijative, primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH uz uključeni paušal (365 eura), naknadu za odvojeni život (150 eura), naknadu za smještaj (245 eura) te prijevoz i topli obrok, kreću se između 2.400 i 3.250 eura. Oni s više godina staža imaju i veće plaće, kao i zastupnici koji primaju naknade za odvojeni život, smještaj ili prijevoz, a najniža osnovna plaća zastupnika u državnom Parlamentu iznosi 2.000 eura. U isto vrijeme, prosječna plaća u BiH je 433 eura.

AJB nadalje piše kako se plaće zastupnika u Domu naroda Parlamenta Federacije kreću od 1.250 do 1.600 eura, dok prosječna plaća u tom bh. entitetu iznosi 435 eura. U drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj, plaća profesionalnog zastupnika u tamošnjoj Narodnoj skupštini 1.300 eura, a neprofesionalnog 910 eura. Prosječna plaća u tom entitetu je 427 eura.

Prema podacima banjolučkog Centra za istraživanja i studije Gea, dobivenima usporedbama primanja zastupnika u BiH s prosječnim plaćama, ali i iznosima kakve imaju njihove kolege u drugim europskim državama, ispostavilo se da parlamentarci u BiH imaju znatno viša primanja u odnosu na prosječne plaće nego njihove kolege u mnogo bogatijim državama.

Najmanje plaće u regiji imaju zastupnici u Srbiji

AJB donosi i podatke iz Srbije i Hrvatske. Plaća zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije iznosi 550 eura mjesečno, dok je prosječna plaća ondje 431 euro, a minimalna 185 eura. Usto svi zastupnici imaju pravo na tzv. “poslanički dodatak” od 220 eura. Zastupnici koji žive izvan Beograda za zakup stana mjesečno dobivaju 35.000 dinara (282 eura), a imaju pravo i na dodatnu naknadu u visini 40 posto prosječne plaće u državi, što iznosi dodatnih 19.300 dinara ili 156 eura. Dnevnice zastupnika u Srbiji iznose 1,2 eura po danu unutar države i 15 eura po danu provedenom u inozemstvu.

“Primanja zastupnika u Srbiji jesu viša od prosječnih primanja u Srbiji, ali su znatno manja od primanja većine zastupnika u parlamentima u regiji”, kazala je za AJB Jovana Đurbabić iz Otvorenog parlamenta, tamošnje koalicije nevladinih udruga.
“O kvaliteti političke elite ovisi kvaliteta života svih”

Prosječna plaća hrvatskog zastupnika iznosi 1.900 eura, a hrvatskog radnika 758 eura, piše AJB, no više je onih čije se plaće kreću na razini minimalca, koji službeno iznosi 439 eura. I hrvatski zastupnici uz plaću dobivaju 200 eura tzv. zastupničkog paušala te 134 eura naknade za odvojeni život. Oni koji imaju prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba imaju pravo na troškove najma stana u iznosu 335 eura te plaćene režije u iznosu 67 eura. Dnevnica za službeno putovanje po državi iznosi 20 eura, a troškovi korištenja osobnog automobila u službene svrhe podmiruju se s dvije kune (27 eurocenti) po prijeđenom kilometru, prenosi Net.hr.

Ekonomski analitičar Damir Novotny napominje da pritom “nikako ne smijemo upasti u zamku da se političari malo plaćaju, jer o kvaliteti političke elite u velikoj mjeri ovisi kvaliteta političkog sustava i, konačno, kvaliteta života svih građana”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here