AMER JERLAGIĆ: Tužiteljski proces će pokazati da je izgradnja Bloka 7 pljačka stoljeća

0
279

TUZLA – Predsjednik Stranke za BiH i ekspert za elektroenergetski sektor Amer Jerlagić podržao je inicijativu da se preispita gradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Vjeruje da u ovom slučaju postoje elementi za Tužiteljstvo BiH, koje je otvorilo istragu u predmetu Blok 7.

Jerlagić je pojasnio da se radi o enormno skupom projektu te da se država zadužuje za milijardu i pol KM kreditom koji nam, kako je upozorio, ne treba i to na način kako ne treba.

“Ukoliko se krene u ovaj projekt, slijedi nam poskupljenje struje od više od 30 posto. Osim toga, kako sada stvari stoje, nijedna domaća firma neće raditi na Bloku 7” – istakao je Jerlagić za Face TV.

Vrijeme i tužiteljski proces, smatra, pokazat će da se u ovom slučaju radi o “pljačci stoljeća” i “poskupljenju struje stoljeća”.

“Ovo će biti bosanski Obrovac” – konstatirao je Jerlagić.

Kao ekspert za elektroenergetski sektor, pojasnio je i zbog čega projekt enormno skup.

“Ovdje se plaća ekskluzivitet jednog jedinog rješenje u svijetu i zbog toga je ovolika cijena. Jedna kompanija ima licencu za 450 MW, kakav je Blok 7. Da se išlo na rješenje od 350 MW, kakvih je u svijetu na stotine, imali bismo utakmicu i cijena bi bila 400 milijuna eura. Dakle, bačeno je minimalno 500 milijuna KM” – istakao je Jerlagić.

Osim toga, osvrnuo se i na mogućnost da se “netko ugradio u ovu cijenu”.

“Cijena opreme je 200 milijuna eura, a ukupno zaduženje je 722 milijuna eura. Ako osnovna oprema košta 200 milijuna eura, šta može biti do cijene od 722 milijuna eura? Riječ je o milijardi KM. Sve je ugovarano u mandatu vlasti od 2011. do 2014. godine. Stoga je, kako naš narod kaže, pametnom i išaret dosta” – prokomentirao je Jerlagić.

Podsjetio je da su projekti koje je predlagala stranka na čijem je čelu obustavljeni 2010. godine od strane tadašnjih predstavnika SDA i SDP-a BiH.

“Prije osam godina, imali smo njemački EnBW i švicarski Alpiq, ali su oni tada rekli da je to bila pljačka stoljeća” – istakao je Jerlagić.

Umjesto renomiranih partnera, Uprava Elektroprivrede od 2010. do 2014. godine potpisala je ugovor, sporazum i memorandum o izgradnji Bloka 7 s kineskim konzorcijem, koji čini nekoliko kompanija.

“U travnju 2013. godine raspisali su drugi korak kod tendera i dali su mogućnost kandidatima da predlože model partnerstva za koji mogu osigurati financiranje projekta. Taj model se nije svidio Toshiba i Hitachi-ju, koji su odustali. Nakon ugovora s Kinezima, u priču se uključilo Tužiteljstvo BiH. Misli da je ono u tijeku” – rekao je Jerlagić.

Zbog svega ovoga, neophodno je uraditi reviziju projekta.

“Revizija neće pokazati da li je bilo ugrađivanja u cijenu i eventualno je to učinio. No, u ovoj fazi treba da donesemo odluku da se ide na rješenje koje će biti transparentno, široko prisutno u svijetu i da dobijemo desetak partnera za nešto nižu snagu. Istina, izgubit ćemo godinu dana, ali to vrijeme ništa ne znači u odnosu na milijardu više novca. Budući da se gase blokovi 3, 4 i 5, potreban nam je Blok 7, a on se može napraviti maksimalno za tri godine” – zaključio je Jerlagić.

P.S. Ovom prilikom podsjećamo na tekst koji smo objavili prije skoro godinu dana, poslali vodećim bh političarima, kao i stranim veleposlanstvima, te još nekim institucijama u zemlji i svijetu, jer imamo krajnje opravdane sumnje kako se ovdje radi o pljačci države Bosne i Hercegovine. Dobijali smo samo površne, ali ne i konkretne odgovore. Sudstvo i Tužiteljstvo ovdje ne smiju reagirati i neće tek tako reagirati, ali mi ćemo i dalje nastaviti na ovoj priči i stoga naša puna podrška gospodinu Jerlagiću, jer je prvi od naših političara koji je odlučio istupiti u javnost i iznijeti ove činjenice.

http://www.dnevno.ba/vijesti/projekt-od-milijardu-maraka-amerikanci-dali-ponudu-fbih-koju-nitko-normalan-ne-odbija-27624/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here