ALARMANTNO: Situacija u SDA sve teža – kome to Izetbegović pruža ruke?

0
296

SARAJEVO – U Stranci demokratske akcije trenutno vlada situacija koja ne ulijeva povjerenje da su stabilni i kadri povući BiH ka euroatlanskim integracijama i NATO-u, piše Patria.

Opterećeni događanjima u koaliciji s HDZ-om, odnosom Bakira Izetebegovića i Fahrudina Radončića što utječe i na odnos SDA i SBB-a, teškim političkim stanjem, ekonomskom nestabilnošću, najavama blokade vlasti iz RS-a sve ih više udaljava od „pospremanja“ unutar vlastitih redova, a što na kraju rezultira pogrešnim kadroviranjem i dolaženjem u teške situacije.

Ne čudi stoga izjava Izetbegovića da što se tiče odmetnute četvorke iz Parlamenta BiH ne treba žuriti. Dobro upućeni izvori govore da je Izetbegović fokusiran na to da odlaskom iz Predsjedništva BiH ne izgubi i poziciju predsjednika SDA te je pod velikim pritiskom, ne samo izvana nego i iz svoje stranke.

“Oni su još u SDA. Hoće li na kraju ostati dva ili tri ili sva četvorica u Klubu SDA vidjet ćemo” – kazao je Izetbegović, odgovarajući na pitanje novinara kako komentira činjenicu da Salko Sokolović i Senad Šepić ipak neće participirati više u Klubu SDA, bez obzira na neke zaključke Predsjedništva stranke.

No, Izetbegoviću očito u ovo vrijeme nije stalo do jedinstva ili je opterećen vanjskim faktorima zaboravio da je prije izvjesnog vremena kazao da „nije vrijeme za slabljenje Kluba SDA, u momentu kada smo pružili ruke jedni drugima“.

Ovako je Izetbegović komentirao najavu Senada Šepića, zastupnika u Parlamentu BiH da ubuduće neće djelovati u Klubu SDA.

Ali, brzo nakon toga cjelokupna bh. javnost svjedočila je novoj izjavi Izetbegovića u jednom TV intervjuu u kojem na pitanje novinara da li je spreman razgovarati „jedan na jedan“ sa poslanikom Šepićem, koji ga je više puta pozivao na razgovor, odgovorio da „mu ne bi davao taj značaj sve dok ne bude predsjednik jedne stranke, uz to parlamentarne koja će imati najmanje 120.000 glasova i onda bi mogao razgovarati s njim“.

Također, na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA, podsjeća Patria, održanoj prije 20 dana, Izetbegović je stavio na glasanje odluku o isključenju Senada Šepića iz SDA. Kako su mediji objavili, dobio je podršku 5 od 30 članova Predsjedništva i nakon toga što mu prijedlog nije prošao obustavio je daljnju proceduru.

Zato izjava i komentar da „smo jedni drugima pružili ruke“ pokazuje o kakvom se odnosu, kredibilitetu i političkom licemjerstvu radi i zbog kojeg ljudi s najvećim povjerenjem birača u SDA, budu eliminirani ili sami se povlače iz SDA.

S druge strane Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović polako ali sigurno vraćaju se pod okrilje stranke. Tvrde da mogu promijeniti stvari kada su unutra, ali kako nije jasno, jer su uvijek bili unutra, čak su osnivači iste, ali nije bilo promjena niti su uvaženi njihovi prijedlozi.

Sigurno je da će se turbulencije nastaviti, a bit će zanimljivo pratiti i „kretanje“ premijera KS Elmedina Konakovića, koji se javno usprotivio nekim odlukama SDA, a javno i priznao da je za demokratičnost unutar stranke, te da oni koji su dobili 30.000 glasova moraju biti u organima stranke.

Hoće li Izetbegović morati pružati ruke sada i na drugu stranu brzo će se znati, jer svakog dana karte se sve otvorenije bacaju na stol.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here