18. godišnjica smrti prvoga hrvatskoga predsjednika

0
1593

U nedjelju 10. prosinca obilježava se 18. godišnjica smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejem Plenkovićem položilo je vijence i zapalilo svijeće na Tuđmanovu grobu na zagrebačkom Mirogoju.

Tuđmanova ostavština je vizionarska okupljajuća politika u nezahvalnim međunarodnim okolnostima. Uza žrtvu hrvatskih branitelja vodio je Hrvatsku prema oslobođenju s iskrenom namjerom da izgradi demokraciju u Hrvatskoj i otvori put prema Europi i NATO-u, kazao je Plenković.

Dodao je kako sadašnje vodstvo ima zadatak poboljšati ekonomski standard i kvalitetu života građana.

Trebamo iskoristiti sve potencijale našega društva i učiniti našu demokraciju vibrantnom, s međusobnom tolerancijom i uvažavanjem ljudskih prava, poručio je Andrej Plenković.

Kako vrijeme promiče, sve se više ukazuje značaj Tuđmanova djela. On je bio vizionar, strateg i graditelj moderne europske Hrvatske. Ta je država njegov spomenik, izjavio je Vladimir Šeks.

I izaslanstvo Grada Zagreba i gradonačelnik Milan Bandić također su položili vijenac.

HDZ Krapinsko-zagorske županije s predsjednikom Žarkom Tušekom na čelu i njegovim suradnicima položili su u 12 sati vijenac i zapalili svijeće kod Tuđmanove rodne kuće.

U 19 sati bit će služena misa zadušnica u župnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, javlja HRT.

U Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Zagrebu u subotu je održana komemoracija na kojoj su se okupili njegovi bivši suradnici te članovi HDZ-a i Vlade. Govorili su o njegovoj ulozi u stvaranju neovisne Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here