​Sjeverna Koreja: Ako Trump želi nuklearni rat, on će ga i dobiti

0
342
epa04332304 A picture released by the Rodong Sinmun, the newspaper of the ruling North Korean Workers Party on 27 July 2014 shows North Korean leader Kim Jong-un (C) inspect a rocket firing drill directed at US military bases in South Korea, a day before the 61st anniversary of the signing of an Armistice Agreement that ended the 1950-53 Korean War, Pyongyang's state-run paper Rodong Sinmun reports on 27 July 2014. EPA/Rodong Sinmun SOUTH KOREA OUT

Zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova u petak je optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da stvara “začarani krug” napetosti na Korejskom poluotoku, rekavši da njegovi “agresivni tweetovi stvaraju nevolje”.

U ekskluzivnom intervjuu za Associated Press u Pyongyangu, zamjenik ministra Han Song Ryol također je upozorio SAD da ne provociraju vojno Sjevernu Koreju, rekavši: “Mi ćemo krenuti u rat ako oni to izaberu”.

”Ako SAD izvode nesmotrene vojne manevre, oni će se suočiti s preventivnim udarima DPRK”, kazao je on, misleći na službeni naziv Sjevera, Demokratska Narodna Republika Koreja.

”Mi već u rukama imamo moćno sredstvo nuklearnog odvraćanja, sasvim sigurno nećemo sjediti skrštenih ruku u suočavanju s američkim napadima”, kazao je.

Govoreći putem prevodioca koga je angažiralo ministarstvo, Han je izgledao mirno i uljuđeno ali je s vremena na vrijeme djelovao odlučno u 40-minutnom intervjuu.

Napetosti se produbljuju nakon što su SAD poslale nosač zrakoplova u vode kod poluotoka i izvode najveće zajedničke vježbe ikada s Južnom Korejom. Pyongyang je, u međuvremenu,nedavno lansirao balističku raketu a neki stručnjaci tvrde kako bi mogao izvesti još jednu nuklearnu probu praktično bilo kada.

Han je izjavio da Sjeverna Koreja krivi Trumpa i SAD za podizanje napetosti. On je naveo, ne samo američko-južnokorejske ratne igre i razmještaj američkog nosača zrakoplova USS Carl Vinson, nego i tweet koji je Trump postavio u utorak u kome navodi da Sjever “traži nevolje”.

Trump je također objavio na Twitteru da, ako Kina ne obavi svoj dio posla u obuzdavanju nuklearnih ambicija Sjevera, onda bi se SAD mogu baviti njima.

”Trump uvijek izaziva provokacije svojim rječnikom. To je razlog zašto imamo ovakvu situaciju. Nije DPRK ta koja stvara nevolje, nego su to Trump i SAD”, izjavio je Han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here