​Izetbegović najavio rješenje za Mostar do proljeća 2018.

0
346

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je danas u Mostaru mogućnost rješavanja pitanja neodržavanja izbora u Mostaru do kraja 2017. ili do proljeća 2018. godine u paketu sa ostalim spornim pitanjima iz Izbornog zakona BiH.

“Ne bih da zadajem neke prebrze rokove. Imamo hrvatske zahtjeve kada je riječ o Izbornom zakonu BiH. Ne možemo rješavati samo ono za što je zainteresovana jedna etnička grupa. Radit ćemo to u paketu. Iskombinovat ćemo jedan dobar paket i završiti do kraja ove godine, a najdalje do proljeća 2018. godine”, rekao je Izetbegović.

On je naglasio da SDA nikad nije bila na fonu podjele Mostara.

“SDA se borila za jedinstven Mostar i za jedinstvenu BiH. Ne znam uopšte odakle takve floskule. Mi smo za ravnopravnost Bošnjaka u Mostaru i na tome ćemo istrajati”, poručio je Izetbegović.

Izetbegović koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastali su se danas u Mostaru sa predstavnicima SDA sa gradskog i županijskog nivoa, te grupom gospodarstvenika.

Došli smo vidjeti što vlast na gradskom, entitetskom i na nivou BiH može učiniti zajedno s gospodartvenicima da ubrzamo ekonomski oporavak ovoga dijela BiH, rekao je Izetbegović.

Premijer FBiH Fadil Novalić istaknuo je da je rukovodstvo SDA došlo u Mostar s predstavnicima najjačih kompanija, kako bi se vidjelo mogu li investirati u Hercegovinu.

“Pokušat ćemo da nekim potpornim mehanizmima lokalne vlasti i Vlade FBiH privolimo kompanije da ovdje investiraju”, naveo je Novalić.

On je dodao da se Vlada jako trudi da investira u Hercegovinu, ali da ima problema.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here